Halil Bajramović o bježanju iz BiH: Te špekulacije radi ista kuhinja kako bi me odmah sutra strpali u pritvor

Halil Bajramović, predsjednik Naroda i pravde Unsko-sanskog kantona i federalni zastupnik, pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita. Oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, kao i krivotvorenje službene isprave. Osim što će morati odslužiti zatvorsku kaznu, Bajramović će ostati i bez mandata u Parlamentu.

Federalnog zastupnika iz NiP-a teretili su i za niz drugih krivičnih djela, navode iz Kantonalnog suda u Bihaću. Tako je zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja optužnica odbijena zbog počinjenja krivičnog djela podstrekivanje na izvršavanje zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. A evo od kakvih je optužbi još oslobođen:

“Tačkom V. izreke presude optuženi Halil Bajramović zajedno sa R.A. i S.H. u smislu člana 299. tačka c) ZKP-a FBiH oslobađaju se optužbe da je , R. A. počinio krivično djelo Oštećenje povjerioca iz čl. 246 st. 2 KZ FBiH, te Halil Bajramović i S. H., da su počinili krivično djelo Oštećenje povjerioca u pomaganju iz člana 246. stav 2. u vezi sa članom 33. KZ FBiH”, odluka je Kantonalnog suda u Bihaću.

Presuda ovog suda bila je predmet preispitivanja Vrhovnog suda Federacije BiH. Ipak, Bajramović tvrdi da je sudski proces montiran te da ni na koji način nije povrijedio zakon. Inače, riječ je o kreditu koji je podigao tokom 2005. godine tvrdeći da mu je plata iznosila pet hiljada eura, što, po svemu sudeći, nije bio slučaj.

“Ja sam tad podizao kredit oko 800.000 maraka za kupovinu nekog hotela kao fizičko lice i banka je meni popunila taj obrazac mašinom, vidi se da je to kucano kompjuterom, da bi mogla opravdati taj kredit, odnosno, moja primanja su stavili u rubriku plaća jer to je u tom trenutku, navodno, bilo normalno. Kasnije su to razdvajali zbog administrativne zabrane ili šta su već. Ja sam stvarno u tom trenutku imao te prihode, samo je možda trebalo uzeti olovkom i prekrižiti onu štampanu verziju obrasca plaća pa hemijskom napisati prihodi umjesto plaća i meni ne bi mogao niko ništa. Ostala je ta famozna riječ plaća i oni su me zbog toga osudili tri godine”, navodi za Federalnu Bajramović.

Inače, njegova supruga ima slovensko državljanstvo, zbog čega su se u medijima pojavile špekulacije da bi Bajramović mogao napustiti našu zemlju. I te navode je negirao.

“Nikad nisam ni pomislio ni uzeo slovensko državljanstvo i to se sve može provjeriti. Imam jedno jedino državljanstvo i to je državljanstvo Bosne i Hercegovine, a te špekulacije radi ista kuhinja kako bi me odmah sutra strpali u pritvor da ne bih slučajno imao priliku da se branim ili da uložim kvalitetno apelaciju. To su oni osmislili kako da me unište do kraja”, dodaje Bajramović.

Bajramović je istakao i da je tadašnji generalni direktor banke u kojoj je podigao sporni kredit svjedočio u njegovu korist. Sve je, kaže bilo dio uobičajene procedure. Priznaje da je provjerio sve navode te da pravosnažna presuda postoji, iako je još nije dobio zvanično na uvid. Podsjećamo, u pitanju je zastupnik Federalnog parlamenta i član Predsjedništva NiP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79