Halil Lagumdžija
Halil Lagumdžija za poručio: Cijelo pravosuđe ide na provjere

Halil Lagumdžija za poručio: Cijelo pravosuđe ide na provjere


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, Halil Lagumdžija, izjavio je za “Avaz” da će cijelo pravosuđe proći provjere imovine sudija, tužilaca i članova VSTV-a.

Ovo će se realizovati nakon što se formira odjel za provjeru izvještaja o imovini.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izmjene Zakona o VSTV-u koje odgađaju formiranje ovog odjela do 28. februara 2025. godine, čime su donekle riješeni problemi u pravosudnom sistemu. Novoimenovani sudije i tužioci moći će preuzeti dužnost, a provjere će proći naknadno.

“Ovo je, uvjetno rečeno, ‘krpljenje’ sistema, ali će sudovima i tužilaštvima dobro doći jer će novoimenovani kadrovi moći preuzeti dužnost,” izjavio je Lagumdžija. “Nakon što ovaj odjel počne s radom, provjera će imati prioritet. Ako se desi da neko ne dobije pozitivnu ocjenu, ići će u disciplinski postupak.”

Odjel za izvještavanje o imovini je formiran, ali ne može početi s radom dok se ne osiguraju sredstva za prijem 14 zaposlenika. VSTV je završio svoj dio posla prošle godine, ali je Vijeće ministara BiH tek polovinom ove godine usvojilo nacrt budžeta, koji sada treba proći oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Procedura osnivanja odjela nije ni počela. Po usvajanju budžeta, moći ćemo poslati zahtjev za raspisivanje konkursa za 14 pozicija. Eksterni konkurs traje 30 dana, a daljnja procedura može trajati do dva i po mjeseca. Izabrani kandidati moraju proći i provjere OSA-e BiH, što traje od dva do tri i po mjeseca,” pojasnio je Lagumdžija.

Imenovanje članova ovog odjela bit će provedeno pod supervizijom EU eksperata. Članovi VSTV-a koji ne dobiju pozitivnu ocjenu bit će razriješeni dužnosti kroz kraću proceduru, dok za nosioce pravosudnih funkcija zakon predviđa disciplinski postupak.

“Nakon provjera novoimenovanih kadrova, trijažu će proći cijelo pravosuđe. Sudije i tužioci su obavezni dostavljati finansijske izvještaje jednom godišnje, koji će biti predmet opservacije,” zaključio je Lagumdžija.

Razgovor s direktorom OSA-e već je obavljen, a Lagumdžija je zatražio prioritet u provjerama kandidata, bez utjecaja na kvalitet provjera. Odjel, u najboljem slučaju, neće biti operativan do početka februara naredne godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija