Hamdija Abdić Tigar: Sa aerodromom u Bihaću u Krajinu će doći i veće investicije iz cijelog svijeta

Informacija da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, usvojila odluku kojom je za nastavak izgradnje Aerodroma u Bihaću osigurano 25 miliona KM posebno je obradovala stanovnike Krajine.

Vlada FBiH je jedini investitor u izgradnju Aerodroma u Bihaću i prethodno je osigurala oko 10 miliona KM od kojih je urađen glavni projekat.
Izvršena eksprorijacija dijela zemljišta, oko 264 hiljade kvadratnih metara, za glavni projekat potrebna je zemljišna površina od milion i 304 hiljade kvadratnih metara.

Na tom prostoru bi se trebala napraviti pista sa kompletnom infrastrukturom dužine 2.450 metara. Tu bi mogli slijetati avioni Airbas 300, koji mogu primiti oko 180 putnika.

Usvajanjem ove odluke plan je da se završi prva faza izgradnje aerodroma sa poletno-sletnom stazom u dužini od 1.200 metara, kontrolnim tornjem, rasvjetom i ostalom neophodnom infrastrukturom kako bi sam Aerodrom profunkcionirao za slijetanje aviona.

– To su sredstva koja su planirana u budžetu na prijedlog zastupnika SDA iz Bihaća i uz potporu našeg ministra Šemsudina Dedića. Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH ta sredstva su izdvojena i trebaju biti prebačena na račun Aerodroma Bihać. Ovaj projekat ima veliku važnost za privredni i razvojni značaj za Grad Bihać i cijeli Unsko-sanski kanton – kaže za Faktor Hamdija Abdić Tigar, bivši komandant 502. Viteške brigade i zastupnik SDA u Federalnom parlamentu.

Kako ističe, izgradnjom Aerodroma u Bihaću očekuju se bolja komunikacija i povezivanje ovog dijela BiH sa ostatkom države i svijeta, veći broj turista i investicija, a bit će osigurana i bolja povezanost sa našom dijasporom.

– Već je uloženo desetak miliona i sa ovim iznosom to će biti nekih 35 miliona. Znate kakve puteve imamo prema Sarajevu. Sa tim aerodromom ćemo se lakše povezati, ali to ne znači da mi odustajemo od brze ceste Sarajevo – Bihać, preko Srednje Bosne i Jajca. Sa aerodromom ćemo dobiti mnogo toga. Bihać i Unsko- sanski kanton postaju veoma tražena turistička destinacija i uz izgradnju aerodroma i taj segment će još više napredovati. Znamo da se privrednici i ulagači ne vozaju automobilima po Evropi i čekaju na granicama BiH dva sata. Da vide gdje bi trebali investirati, potreban je aerodrom i sigurno je da će doći do većih investicija na Kantonu i u Gradu Bihaću – podcrtava Tigar.

Zastupnik SDA dodaje da posljednjih 4-5 godina Federalna vlada izdvaja određena sredstva kada je u pitanju putna infrastruktura.

– Imamo problem implementacije tih projekata. Problem je i Grad Bihać i administracija u Unsko-sanskom kantonu i Ceste Federacije BiH. Mi iz Bihaća i Krajine moramo biti ti koji iniciraju, traže, rješavaju probleme. Mislim da smo tu prilično inertni i moramo promijeniti način na koji ćemo to raditi. Nadam se da će to ići u boljem smjeru. Mi hoćemo čvrstu vezu sa Sarajevom, treba nam i Banja Luka, i to je naše – govori na kraju Abdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79