Hamdo i Zineta Buljina zajedno ispostili 61 ramazan: Bili smo u mektebu, a onda su žandari odveli hodžu

Hamdo (85) i Zineta (78) Buljina iz Fojnice u braku su 61 godinu, a sve to vrijeme s posebnom radošću su dočekivali ramazane, što ih je, prema njihovim riječima, još jače povezalo.

Radost Bajrama

Zineta se za Hamdu udala 1960., kada je imala samo 16 godina. I tada, zbog zakona, nije odmah mogla da se vjenča s njim, ali od prvog dana ona je sretna s njim i žive, kako je istakla, u skladnom braku.

Zinetini roditelji Osman i Fata Kajmak bili su pobožni te je od malih nogu postila ramazane u Vitezu.

– Išli smo u mejtef i učili sure, postili, a sjećam se jedne prilike, došli su žandari i odveli nam hodžu. Zbog toga nas je otac učio sure i da znamo kljanjati. Bajramima smo se svi radovali, naročito djeca, jer smo dobivali bajrambanku od rodbine i džematlija – prisjetila se Zineta.

Nakon klanjanja teravih-namaza počela se priprema sehura.

– Kuhala se razvaruša s pekmezom, potkriža, burek i druge pite, sutlija, a kolača je bilo nekoliko vrsta. Jeli smo kajmaka, masla, putera i niko nije imao tada masnoću. Brat mi je svakog ramazana uoči ponedjeljka i petka učio Ja'sin – istakla je Zineta.
Iftar i sehur

Hamdo je sretan što je sa suprugom Zinetom dijelio mnoge sehure i iftare.

– Ispostili smo 61 ramazan zajedno, hvala Bogu. Vjera u dragog Allaha i ibadet su na prvom mjestu i sve nas je to ojačalo – istakao je Buljina.
S pjesmom kući

I Hamdo se prisjetio ramazana u vrijeme dok je još bio dječak.

Rekao nam je da je tada živio u Majdanu i da je on postio kao dječačić dok je čuvao ovce.

– Kad sam se oženio, nakon nekoliko godina smo se preselili u Fojnicu. Postilo se, a najteže je bilo ljeti. Cijeli dan se radilo i postilo i opet pred mrak s pjesmom smo se vraćali kućama. Ni u ratu se nije prekidalo – dodao je 85-godišnji Buljina piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79