Haos na Aerodromu Sarajevo: Loše poslovanje plaćaju nepodobni radnici

Osim finansijskih problema i gubitaka usljed pandemije Međunarodni aerodrom Sarajevo sve više potresaju i unutrašnja previranja koja rezultiraju utemeljenim, ali i neutemeljenim optužbama na rad rukovodstva. Nakon pisma koje je ne tako davno stiglo sindikatu aerodroma u kome se pisalo o nepotizmu i kriminalu a koje je završilo na oglasnoj tabli stiglo je i novo, ali se drži dalje od javnosti. U pismu se konstatuje kako se nastavilo sa nezakonitostima i prikrivanjem kriminala, a prstom se opet upire u Muhidina Podžića koji se kako je napisano u prvom pismu “hvalio da će postati šef kada njegov rođak Sifet Podžić, aktuelni ministar odbrane BiH i njegova stranka dođu na vlast.”

Konobar „sumnjivog morala“ kako je u medijima označen Podžić kojeg se sumnjičilo da je Arapima umjesto flaširane prodavao vodu sa česme postao je šef u ugostiteljstvu. Sve se povezuje sa dolaskom Alena Bajića na čelo Aerodroma. Direktora Bajića smo pitali da li je poduzimao radnje u cilju provjere navoda iz prvog pisma i da li štiti Podžića jer je rođak ministra odbrane?

– Pismo je postavljeno na oglasnu tablu sindikata što ne znači da je pismo kreirao sindikat Društva. U skladu sa poštivanjem prava slobodnog izražavanja i misli u našem Društvu, DA, jedan sam od zagovornika da se bilo koje pismo postavi baš na tom mjestu. NE, ne štitim nikoga niti imam potrebe to raditi, za Patriju je u svojim odgovorima napisao Bajić.

Postoji realna mogućnost da se iza pisama ne kriju radnici već bivše rukovodstvo koje se nije pomirilo sa smjenom. Zbog sumnje u to, ili nečeg drugog novo pismo se iako je direktor zagovornik transparentnosti nije našlo na oglasnoj tabli. Umjesto toga pojavila se informacija da uprava aerodroma planira ugostiteljstvo na aerodromu dati u najam.

– Nova Uprava je naložila se se izrade Elaborati za poslovne procese koji predstavljaju profitne linije, da bi se ustanovila njihova profitabilnost. Samim tim je napravljen i Elaborat za ugostiteljstvo kojim su obezbijeđene relevantne informacije o poslovanju pomenute organizacione jedinice i koji ukazuje na to da je u zadnjih nekoliko godina, a pogotovo u godini najboljeg poslovanja aerodroma, ostvaren gubitak više stotina hiljada KM. Nova Uprava će poduzeti sve da osigura stabilno poslovanje aerodroma, a to konkretno znači da će se iznajmiti svaki poslovni proces koji utiče na negativno poslovanje, istakao je Bajić.

Ovakav potez nezadovoljni radom Uprave dovode u vezu sa pokušajem prikrivanja višegodišnjeg kriminala kojim je perspektivan sektor na aerodromu pretvoren u gubitaša. Da se dobro poslovalo, ali da je novac završavao gdje ne treba uposleni na aerodromu vide u Passatu kojeg je konobar mogao sebi priuštiti bez problema. Izdavanje svega što je neprofitabilno na aerodromu pod najam pokazuje da radnici ipak imaju razloga za brigu jer bi neki od njih mogli ostati bez posla.

Direktoru Bajiću se u novom pismu zamjera da od takve sudbine spašava podobne. Kao primjer se navodi premještanje Seada Rožajca, za kojeg se u pismu navodi da je bio perač posuđa, na mjesto šofera. Dio članstva sindikata smatra da bi takve pozicije trebale biti za starije i radnike koji su tokom posla stekli invalidnost, a u pismu je napisano da je Rožajac Bajićev kum, što direktor demantuje.

– Interesantna mi je Vaša teza, ‘zabrinuti radnici’ i još tako zabrinuti i brinu o mjestu šofera, kao što mi je interesantan Vaš zaključak ko bi trebao biti vozač. NE, imenovani mi nije kum! – napisao je Bajić.

Da iza pisma ne stoje samo zabrinuti radnici moglo bi ukazivati upiranje prstom u smjenu šefa sigurnosti, gdje je prema autorima pisma koji navodno kriju identitet iz straha od otkaza postavljen Zoran Dragičević, čovjek blizak predsjedniku DF-a. Uz sve to sumnjivo školovanje i ranije djelovanje. U pismu se problematizira njegova kvalifkacija, a među radnicima se negoduje jer je bivši šef kako kažu bio dokazani patriota i stručnjak i čovjek koji je godinama u sličnim poslovima, dokazani stručnjak i magistar saobraćaja.

– Kada je u pitanju smjena kolege Senada Malića, moram Vam reći da je navedeni kolega nakon što je alkotestiran i nakon što je bio pozitivan na tom testu, a alkotestiranje je izvršeno u toku radnog vremena u skladu sa zakonskim i internim aktima Društva, isti je sam podnio zahtjev za promjenom radnog mjesta. Cijenim da je Vaša percepcija dokazanog patriotizma iz Vašeg ugla opravdana, jer pretpostavljam da vjerujete u to što navodite. Dozvolite mi da kažem da je kolega Zoran Dragičević u toku prethodnog rata dva puta ranjavan i da se decenijama nakon rata još bavio sprječavanjem i otkrivanjem najtežih krivičnih djela i njihovih počinilaca. Nisam sklon činjenju usluga na koje aludirate, odgovorio je Bajić.

Iako se u pismu navodi da je na mjesto službenog prevodioca zaposlena bliska rodica jednog od izvršnih direktora Bajić i to demantuje. Na optužbe koje su se pojavile u javnosti da od svog dolaska radi na „uhljebljivanju“ kadrova DF-a jer je na poziciju došao zahvaljujući toj stranci Bajić odgovara onom narodnom „Gledaj ko ti govori, a ne šta ti govori’.

Ko govori ne zna se, jer se kako smo naveli ljudi plaše otkaza koji bi objektivno mogli postati realnost. Indikativno je da se pismo pojavilo pred imenovanje uprave, pa ostaje sumnja da se su pojedinci imali namjeru spriječiti Bajićevo imenovanje. Ipak, važno je i šta se govori, a dokaz su gubici u ugostiteljstvu. Ako je tačno da je pismo poslano na više nadležnih adresa onda ne bi bilo loše da oni kojima je to posao utvrde o čemu se radi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79