Haos na Skupštini KS: Materijali kasnili, pauze, rasprave

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo kasnila je skoro pola sata, pa je umjesto u devet počela u 9:30 sati.

Zastupnici su tek oko 9:15 dobili materijal za sjednicu.

Odmah nakon što je usvojen dnevni red sa samo jednom tačkom, razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o visokom obrazovanju po skraćenom postupku, Klub zastupnika Naroda i pravde zatražio je pauzu od 30 minuta.

Ministar obrazovanja i nauke KS Anis Krivić objasnio je kako su zatražili usvajanje po hitnom postupku izmjena ovog zakon jer postoji neodložna potreba za tim.

Odmah nakon obrazloženja ministra Krivića, za riječ se javio Elvedin Okerić koji je u ime Kluba zastupnika NiP-a zatražio pauzu od 30 minuta. U svom zahtjevu je naveo da je “sjednica počela onako kako nije dogovoreno na Kolegiju”.

Nakon pauze zastupnici opozicije žestoko su se obrušili na predsjedavajućeg Mirzu Čelika i ministra Anisa Krivića zbog toga što je postupak iz hitnog prebačen u skraćeni.

Ministar Krivić je rekao je da je stav Vlade KS da ovaj zakon ide po skraćenom postupku jer sama inicijativa i bilo koji amandman povlači posljedice za Univerzizet i studente.

Elmedin Konaković (NiP) istakao je da su Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju bile dogovorene na kolegijute da je tekst napisala ekipa zastupnika u konsultacijama sa studentima, Senatom, dekanima.

Vlada se obavezala da će takav tekst dostaviti na hitnu sjednicu, no na današnjoj sjednici pojavio se Zakon koji je drugačiji od dogovorenog, ustvrdio je on.

Inače, izmjene su u vezi odvijanja nastave u vremenu pandemije koronavirusa, ali i drugih olkašica za studente.

Kasnije će biti nastavljena redovna sjednica Skupštine KS na kojoj će biti razmatrane 24 tačke dnevnog reda među kojima su izvještaji javnih preduzeća kao i programi rada javnih ustanova i fondova čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Zastupnici će razmatrati poslovanje preduzeća ZOI'84, Toplane, Pokop, Tržnice-pijace, Vodovod i kanalizacije, Sarajevogas, Park, ali i preduzeća Bags Energotehnika d.d. Vogošća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79