Haos na Zetri ne jenjava: Onkološki pacijenti, ni drugu dozu vakcine ne mogu dobiti u svome gradu

Dok građanima koji su vakcinisani protiv COVID-a 19 u Srbiji termin revakcinacije daju odmah prilikom apliciranja prve doze, te emailom dva-tri dana prije termina podsjete na termin, u Sarajevu je situacija potpuno drugačija.

Revakcinacija je na sreću, kad se i ako se dođe na red, a redovi su nepregledni.

– Nikada nisam dobio termin za revakcinaciju, pa sam bio prisiljen da kao i ostali građani sam sebi računam. Došao sam pred Zetru dan pred termin, koji sam sam sebi izračunao, i nisam mogao prići. Ne daju sa sobom razgovarati. Nakon nekoliko sati čekanja otišao sam kući i vratio se sljedeći dan i opet sam satima stajao u redu. Srećom, revakcinisan sam, ali sam razočaran ovom neorganizacijom. Ovo nema nigdje, kazao je 74-godišnji S. I. za portal Crna-Hronika.

Građani su nezadovoljni i određivanjem prioritetnih skupina, smatraju da su onkološki pacijenti trebali biti među prvima, jer su u borbi za život osuđeni na višesatna i svakodnevna čekanje u ambulantama, laboratorijama, odlascima na zračenje. Skoro svaki dan su primorani izaći iz kuće i kretati se mjestima na kojima je najveći broj inficiranih koronavirusom.
Međutim, ni tu nije kraj haosu! S obzirom da su onkološki pacijenti od jučer dobili odobrenje da se vakcinišu i u Sarajevu, sasvim je logično bilo da će se ovoj skupini omogući barem revakcinacija u svome gradu. Ali, do toga nije došlo.

– Na Onkologiji smo posavjetovani da se ne izlažemo trošku, višesatnoj vožnji, i da odemo na revakcinaciju u Zetru. To sam i učinila danas, međutim doživjela sam šok. Toliko neuviđavnosti, drskosti, bahatosti, manjka empatije nikada i nigdje nisam doživjela. Pored toga što su mi odbili dati drugu dozu vakcine, osjećala sam se jako loše, sa suzama sam izašla iz Zetre. Ovo je moj grad, moja država, ali nažalost nekome tamo drugom je više stalo do moga zdravlja i života. Svi ovi koji organizuju i vrše vakcinaciju u Sarajevu bi trebali otići do Beograda, Priboja, Novog Pazara… da vide kako se pristupa svakom pacijentu.

Sa koliko odgovornosti, topline, empatije, profesionalnosti se vrši vakcinacija. Svjedočila sam dolascima desetine građana koji su došli na revakcinaciju jer su oni sami izračunali datum i smatraju da trebaju biti revakcinisati, a ne zato što je sistem tako odredio.

A o čekanju po tri-četiri sata ispred Zetre da ne pričam. Ako postoje termini, odakle onda stotine ljudi u redu, ko ih je pozvao? Zetra ima najmanje osam ulaza, zar se ne mogu različte kategorije podijeliti po ulazima, pita se ogorčena Sarajka A.B. za portal Crna-Hronika.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79