Haotično stanje u TK: Povećan broj hospitalizovanih, građani nezainteresovani za vakcinaciju

Omikron soj koronavirusa postao je dominantan u Tuzlanskom kantonu, gdje je u proteklih sedam dana zabilježeno novih 2.649 pozitivnih slučajeva, ali i 28 smrtnih ishoda nakon infekcije.

Prema podacima Kantonalnog koodrinacionog tijela za praćenje covida-19, u Tuzlanskom kantonu je u proteklih sedam dana 2.649 osoba zaraženo koronavorusom, a udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih je 51 posto. S aktivnom infekcijom je ukupno 4.687 osoba.

U istom periodu, shodno dnevnim izvještajima Zavoda za javno zdravstvo TK, preminulo je 28 osoba kod kojih je bila potvrđena infekcija koronavirusom.

Nadležne ohrabruje činjenica da nema značajnijeg skoka broja oboljelih od covida-19 koji su hospitalizirani i trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli smješteno 115 pacijenata, od čega je njih osam na respiratorima.

Zastupnik iz opozicionog DF-a, Boris Krešić, na svom Facebook nalogu je objavio fotografiju obavijesti iz Službe hitne medicinske pomoći u Tuzli. Na obavijesti stoji da su kapaciteti jedne covid bolnice u potpunosti popunjeni. Krešić upozorava da je ovo jasan znak haotičnog stanja u zdravstvu ovog kantona, te je za situaciju optužio vladajuće.

“Ko laže građane TK? Ko lažira podatke? Infektivna klinika i Slavinovici zajedno imaju kapacitet do 200 bolesnika. Stanje u TK je izgleda haotično. Ministar šuti, direktor UKC šuti ! Prema današnjim medijima u bolnici je samo 98 pacijenata” – napisao je prije 2 dana zastupnik DF-a.

Na današnjem sastanku koordinacionog tijela još jednom je ponovljeno da je tendencija na individualnim mjerama, odnosno ličnoj odgovornosti, nošenju maski i izbjegavanju okupljanja kako bi se obuzdala pandemija.

Posebno je naglašena vakcinacija stanovništva koje se ni u protekloj sedmici nije odazvalo masovnijoj imunizaciji.

Shodno izvještaju, u Tuzlanskom kantonu prvu dozu vakcine je primilo 34,47 posto punoljetmog stanovništva, objema dozama je vakcinisano njih 32,77 posto, dok se 4,23 posto građana odlučilo za primanje booster, odnosno treće doze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79