Hapšenja u Sarajevu: Pripadnici FUP-a pronašli oružje i municiju

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su po nalogu Tužilaštva KS pretresli jedan stan u Sarajevu i pronašli određenu količinu naoružanja.

Uhapšene su dvije osumnjičene osobe, a kako saznajemo meta je prvobitno bila osoba osumnjičena za seksualno iskorištavanje djeteta.

Naknadnim pretresom stana pronađeno je oružje koje pripada drugom uhapšenom koji koristi isti stan.

Akcija je izvedena u naselju Otoka, a prilikom pretresa stana pronađeno je oružje – dva automata, pištolj i municija.

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 14.04.2021. godine poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode dva lica iz Sarajeva inicijala K.H. (1989.) i N.H. (1977.), te  su na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršili pretres stambenih prostorija koji koriste osumnjičeni na području općine Novi Grad – Sarajevo.
Naime, lice K.H. se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela “Spolni odnošaj sa djetetom“ iz člana 207. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, dok se lice N.H. sumnjiči zbog krivičnog djela „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.
Prilikom pretresa stambenih prostorija koje koristi osumnjičeni pronađene su i oduzete dvije automatske puške, određena količina municije za iste, pištolj i municija, te drugi predmeti koji potiču ili koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima. Tokom provođenja istrage u prethodnom periodu, prikupljeni su dokazi za koje se sumnjiči lice K.H., a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.
Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će se u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79