Hapšenje u KPZ-u Bihać: Maloljetnu osobu iz Cazina odveli u Austriju radi seksualne eksploatacije

Pripadnici SIPA-a jučer su u KPZ-u Bihać uhapsili jednu osobu koja se nalazi na izdržavanju kazne, a zbog sumnje u međunarodnu trgovinu ljudima.

Kako je danas saopćilo Tužilaštvo BiH, hapšenje je izvedeno po nalogu Posebnog odjela za organizovani kriminal, a aktivnosti su realizovane u suradnji sa partnerskim institucijama Hrvatske.

Radi se o istrazi koja se odnosi na nezakonito odvođenje maloljetne osobe sa područja Cazina, pod krinkom zaposlenja u ugostiteljskom objektu na području Austrije, a sa stvarnom namjerom iskorištavanja teškog položaja žrtve radi seksualne eksplotacije, prenosi Faktor.

– Pravosuđe Republike Hrvatske vodi postupak protiv jednog državljanina BiH, a drugi osumnjičeni lišen je slobode jučer jer se nalazio na izdržavanju kazne zatvora. Nakon što bude predat tužilaštvu, postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima. Uz koordinaciju sa nadležnim institucijama, identificiranoj žrtvi je pružena pomoć i skrb nadležnih institucija. Tužilaštvo BiH i partnerske institucije, rade na identificiranju i drugih žrtava u ovom predmetu – naveli su iz Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79