Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku stranku, a kao izvor za ovu tvrdnju navedene su “pouzdane informacije”. Ovu tvrdnju Silajdžić je ubrzo nakon objave članka demantovao, i to za tri različita medija koja su ga, za razliku od Slobodne Bosne, odlučila kontaktirati.

Bez provjeravanja da li se radi o tačnim tvrdnjama, članak smo zatim prenijeli i mi kao i ostali regionalni portali. Naš prvobitni članak sadržao je netačne informacije, kao što su da gospodin Haris Silajdžić osniva novu političku stranku.

Portal CrnaHronika je 27.02. 2021. objavio tekst pod naslovom “Haris Silajdžić osniva novu političku stranku” ali analizom Raskrinkavanja utvrđeno je da Haris Silajdžić ne osniva novu političku stranku. Stoga se portal crnahronika izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

Haris Silajdžić: Ne, ne osnivam stranku

Ipak, nisu svi mediji prenosili članak sa Slobodne Bosne zasnovan na naimenovanim izvorima bez da su provjerili istinitost iznesenih tvrdnji. Nedugo nakon objave članka Slobodne Bosne, Radio Sarajevo kontaktiralo je Silajdžića koji je demantovao tvrdnje da osniva novu stranku:

“Ne, nije tačno. O detaljima treba pitati one koji su plasirali takve informacije. Oni se, očito, malo zabavljaju”, kazao nam je dr. Silajdžić.

Silajdžić je ovu tvrdnju zatim demantovao i za portal Faktor:

U pojedinim medijima jutros su se pojavili natpisi da bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić uveliko radi na pripremama osnivanja nove političke partije.

Stranka navodno ne bi imala nikakve veze sa strankom koju je Silajdžić osnovao 1996. godine pod imenom Stranka za Bosnu i Hercogovinu, a na čijem je čelu danas Amer Jerlagić.

Tim povodom kontaktirali smo Harisa Silajdžića koji je za Faktor demantirao takve medijske natpise, te za naš portal kazao kako u tome nema nikakve istine.

– Ne. To nije istina – kategoričan je Silajdžić.

Dnevni Avaz također je kontaktirao Silajdžića, koji je ponovio tvrdnju da ne osniva novu stranku:

U medijima se pojavila informacija da nova Stranka ne bi imala nikakve veze sa strankom koju je osnovao 1996. godine pod imenom Stranka za Bosnu i Hercogovinu, a kojom danas rukovodi Amer Jerlagić.

No, Silajdžić je danas rekao za “Avaz” da to nije tačno.

– Prvi put čujem za takvo nešto. To naravno nije tačno – rekao nam je kratko Silajdžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79