Haris Zahiragić pozvao Čavaru da pomiluje Fikreta Dedića

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić pozvao je predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru da donese odluku o pomilovanju demobilisanog borca Armije R BiH Fikreta Dedića koji je osuđen je na šestomjesečnu zatvorsku kaznu radi sječe drva. U nastavku prenosimo Zahiragićev poziv.

“Nekadašnji borac Armije Republike Bosne i Hercegovine Fikret Dedić iz Bužima, pretpostavljam borac herojske 505. viteške, osuđen je na šestomjesečnu zatvorsku kaznu radi sječe drva.

Rastanak oca i kćerke: Fotografija iz Bužima zbog (ne)pravde države, slomila srca mnogih

Neki dan je otišao na izdržavanje kazne što ste, vjerujem, imali priliku pročitati i vidjeti potresnu sliku na kojoj ga kćerka ispraća iz kuće. Njegova supruga kaže da je u ratu sedam puta ranjavan i da je dao sve za ovu zemlju.

Jedni kažu da je Fikret ilegalno sjekao šumu za svoje potrebe, a drugi kažu da je to radio radi zarade (preživljavanja op.a.). Svakako, ne podržavam ilegalne radnje, ali u našoj državi, koja je izrazito bogata šumama, mnogi su se na sistemskoj i organizovanoj sječi i prodaji šume obogatili – ne znam da su zato odgovarali. Zašto da se na Fikretu, koji je kao RVI ilegalno lično sjekao šumu, kola slome. Te šume su svakako njegove, krvario je za njih, društvo je krivo što mu nije omogućilo da kao RVI ne mora to raditi kako bi prehranio sebe i porodicu.

Sanjam pravnu državu u kojoj će se nezakonite radnje kažnjavati, ali izgradnja te pravne države ne treba i ne smije polaziti od ratnog vojnog invalida koji je lično ilegalno sjekao šumu. Ima u ovom društvu mnogo prečih od kojih bi taj proces trebao započeti, pa dok bi došli do Fikreta, sistem bi se do te mjere popravio da on ne bi morao sjeći šumu.

S tim u vezi, javno pozivam Fikreta i njegovu porodicu da podnesu molbu za pomilovanje od izvršavanja kazne i brisanje presude iz Fikretovog dosjea. Također, stavljam im se na raspolaganje za pravnu ili svaku drugu vrstu pomoći.

Ustav FBiH – Poglavlje IV odjeljak B. član 7. a)- propisuje nadležnosti Predsjednika FBiH, konkretno stavom (VI) je propisano da je Predsjednik FBiH između ostalog nadležan i za:

“Davanje pomilovanja za djela utvrđena federalnim zakonima, osim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocide. “

Dalje, postupak pomilovanja je propisan Zakonom o pomilovanju FBiH, kojim je propisana forma i obavezan sadržaj molbe koju podnosilac podnosi Predsjedniku Federacije putem Federalnog ministarstva pravde.

Osuđenik koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora molbu upućuje Ministarstvu pravde preko uprave ustanove za izvršenje krivičnopravnih sankcija u kojoj osuđenik izdržava kaznu. Uprava je dužna pri dostavljanju molbe Ministarstvu pravde priložiti izvještaj o tjelesnom i duševnom stanju, psihološkom profilu i ponašanju osuđenika, uključujući i druge podatke koji bi mogli biti od značenja za odlučivanje po molbi.

Pozivam Federalno ministarstvo pravde i ministra gdina. Matu Jozića da, kada Fikret podnese molbu, istu promtno procesuiraju i predlože pozitivnu odluku Predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine – gdinu. Marinku Čavari, kojeg pozivam da donese konačnu odluku o pomilovanju od izdržavanja kazne i brisanju kazne iz evidencija.

Represija i kažnjavanje isključivo najslabijih u nekom društvu nije znak uređenosti tog društva, nego baš suprotno, to je znak naše slabosti”.

Fikret sedam puta ranjavan u ratu: Završio iza rešetaka zbog drva, porodica ostala sa 50 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79