Haris Zahiragić se obratio Amiru Zukiću: Je li te, barem malo, stid?

Haris Zahiragić član predsjedništva stranke SDA na svom Facebook profilu komentarisao je gostovanje predsjednika stranke SDA Bakira Izetbegovića u sinoćnjoj emisiji Pressing na N1 televiziji. Naime, osudio je voditelja i glavnog i odgovornog urednika istoimene emisije Amira Zukića za “neobjektivan” i “neprofesionalan” pristup ovom intervjuu.

Status prenosimo u cjelosti:

“Sinoć je u emisiji Pressing, kod Amira Zukića, gostovao Predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ko nije pregledao taj intervju uživo, preporučujem da pregleda. To je primjer kako se jedan novinar, posebno onaj koji je ujedno i direktor filijale jedne od najgledanijih regionalnih TV stanica, koja se trudi stvoriti privid objetkivnosti, ne bi smio ponašati.

Od bajatih pitanja, na koja su odveć dati svi odgovori – na neka i prije više godina, preko oživljavanja svih negativnih tema kojih se uspio sjetiti u pripremi za emisiju, pa sve do drskog ulaska u privatnost, stalnog nekulturnog prekidanja i upadanja, neadekvatnog tona i sugestivnih pitanja/odgovora. Nezapamćeno! Dobro, barem od prošlog intervjua sa istim akterima.

Imati takvog gosta na preko sat vremena u ovako kompleksnim političkim trenucima u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, a svesti tu emisiju na nivo populisitčkog opozicionog djelovanja, zaista je nevjerovatno.

Najveći broj pitanja djelovao mi je kao forumaški komentari koji nastaju u obavještajnim centrima i stranačkim centralama.

Zasmetao mi je, a kako vidim na društvenim mrežama nisam jedini, pokušaj prišivanja nekadašnjih kadrovskih grešaka SDA lično Bakiru Izetbegoviću, grešaka još iz vremena kada su baš ti kadrovi, za koje je Zukić bezuspješno pokušavao optužiti Izetbegovića, pokušavali istog marginalizirati i u samoj SDA.

To Bakir Izetbegović neće reći, jer je evidentno mnogo veći i širi čovjek od tog koji ga pita takva pitanja, ali i od tih za koje pita. Iako neće kazati, to šta on misli o njihovom nekadašnjem političkom angažmanu, najbolje govori činjenjica da su, kada je Izetbegović preuzeo rukovodstvo Stranke, jedan po jedan od “tih” kadrova otpadali – treba to radi pravde reći.

Od svega mi je možda i najviše zasmetalo to što se Amir Zukić pokušao postavio u poziciju osobe koja, tobože eto, brine za politički status i položaj Bošnjaka i iz te pozicije postavlja sugestivna i optužujuća pitanja. Pa eto, kao, on nije zadovoljan brojem bošnjačkih ministara, rasporedom funkcija i tako dalje… Ne znam kako se to može, kada se trude biti objektivan regionalni, a kada je u pitanju sarajevska filijala bosanskohercegovački, medij – pa je u tom svojstvu znao ugostiti čak i ratnog zločinca Momčila Krajišnika i prema njemu biti kudikamo kulturniji nego prema Bakiru Izetbegoviću više puta. Mislim da to ne bi smio raditi jer nije u skladu sa politikom te kuće, ali valjda mu taj “turski greh”, koji s prezirom nose mnogi pripadnici našeg naroda, ne dozvoljava da se izdigne iznad očekivanja autoiskompleksirane i autodestruktivne sarajevske Čaršije u kojoj se nivo novinarstva mjeri nivoom rigidnosti i nekulture u razgovoru sa bošnjačkim političkim liderom.

Sve u svemu, ovaj intervju, kao i onaj prošli, ma kakav nijet samog novinara bio, kod svakoga ko imalo shvata procese i politiku postigao je samo kontraefekat. Bakir Izetbegović je svojom staloženošču, dignitetom i saburom, veoma dobro pokazao razliku između političara i lidera. Dobro je dok to ne shvataju neki.

Uprkos tome, iako to i nije moj stil, ali s obzirom da Amir Zukić smatra da ima za pravo stavljati riječi u usta Izetbegovića koje on nije nikada izgovorio (ovaj put), ali i sugestivno pitati lidera svoga naroda pred regionalnim auditorijem “Da li vas je stid?!” (raniji put kada je gostovao), imam potrebu ovako javno uputiti pitanje Amiru Zukiću:

Da li je tebe, barem malo, stid?!

Sinoć je u emisiji Pressing, kod Amira Zukića, gostovao Predsjednik SDA Bakir Izetbegović.Ko nije pregledao taj…

Gepostet von Haris Zahiragić am Donnerstag, 10. September 2020

P.S.

Isti dan, ili dan ranije, novinarka N1 je prilikom postavljanja pitanja Konakoviću nazvala jedan ili više kantona u FBiH u kojima se zabranjuje srpski jezik – tzv. „Hercegbosnom“. Skandal bez presedana. Za takvo nešto svi civilizirani građani Bosne i Hercegovine, a posebno žrtve te paradržavne tvorevine presuđene u Hagu, očekuju izvinjenje. Kako od Zukićevog ljubimca Konakovića koji na to nije reagovao u samoj emisiji – ne znam zašto jer znam da takvo nešto ne podržava, tako i od N1 televizije na čelu sa samim Zukićem.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79