Hasan Ganibegović: ,,Novalić rekao da pomogne Hodžiću oko uvoza respiratora”

Fadil Novalić
Fadil Novalić

Saslušanjem Hasana Ganibegovića, bivšeg direktora Ureda premijera FBiH Fadila Novalića danas je nastavljeno suđenje Novaliću i ostalima u aferi „Respiratori“.

Objašnjavajući svoju ulogu u Uredu premijera, Ganibegović je kazao da je bilo problema sa savjetnicima Novalića koji su ga, iako njemu podređeni, većinom znali i zaobilaziti i direktno komunicirati s premijerom.

On nije bio direktno uključen u nabavku 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Međutim, kada se ranije raspravljalo o uvozu medicinske opreme i sredstava, Ganibegović tvrdi da je tražio od Novalića da se on ne upliće u posao nabavke respiratora. To je, po njemu, politička odluka, a ne epidemiološka.

Na pitanja tužioca Džermina Pašića, Ganibegović je u više navrata davao odgovore “ne sjećam se”.

Tužilac Pašić mu je citirao šta je sve izjavio tokom saslušanja u Tužilaštvu. Ganibegović je rekao da je sve to što je govorio u Tužilaštvu, rekao pod pritiskom optuženja i hapšenja.

Kako je bilo evidentno da danas Ganibegović mijenja iskaz, tužilac Pašić ga je proglasio „neprijateljskim svjedokom“.

Ipak, Ganibegović je potvrdio da je za kupovinu 100 respiratora, koje je nabavila firma „Srebrena malina“, saznao 13. aprila 2020. godine kada mu je premijer Novalić rekao da mu napiše govor o dolasku respiratora.

Fikreta Hodžića je Ganibegović upoznao 22. aprila iste godine, nakon što mu je Novalić rekao da pomogne Hodžiću oko dobijanja dozvola za uvoz.

Nastavak saslušanja Ganibegovića zakazan je za 13. oktobar.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79