Hasan Nuhanović otkrio: Na istragama genocida u Srebrenici radi samo jedan tužilac Tužilaštva BiH

Hasan Nuhanović, jedan od onih koji je uspio preživjeti srebrenički genocid, kao i autor knjige po kojoj je nastao film “Quo vadis, Aida?”, komentarisao je na svom Facebook profilu nerad Tužilaštva BiH kada je u pitanju procesuiranje osoba koji su učestvovali u genocidu koji se dogodio 1995. godine.

Nuhanović je kazao kako na istragama oko događaja iz jula 1995. radi samo jedan istražitelj.

– U Tužilaštvu BiH samo JEDAN istražitelj radi na istragama vezanim za događaje 1995 u i oko Srebrenice. Molim sve zainteresovane da zajednički nastupimo kako bi se kapacitet tima Tužilaštva na ovim predmetima pojačao sto prije. Ovo je za Facebook, ali biće i pisama i protesta, rekao je Nuhanović.

Ističe da cilj ovih istraga nije to koliki će broj osuđenih osoba biti, nego znak da se država i društvo mogu suočiti sa prošlošću.

– Jedan naš expert, kojega izuzetno cijenim, kaže mi – ima toliko potencijalno osumnjičenih da većina nikada neće biti procesuirana. To je zamjena teza jer nije cilj doći do nekakvog broja osuđenih već kroz proces krivične pravde pokazati da ova država/društvo ima volju da se suoči sa prošlošću gdje je taj proces cilj sam po sebi pa dokle stignemo, zaključio je Nuhanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79