Hashim Thaci podnio ostavku: Potvrđena mu je optužnica za ratne zločine

Kosovski predsjednik Hashim Thaci podnio je ostavku nakon što mu je potvrđena optužnica u Haagu za navodne ratne zločine počinjene 1999. na Kosovu

Kosovski predsjednik Hashim Thaci podnio je ostavku nakon što mu je potvrđena optužnica na Haaškom sudu koju je podnio Ured posebnog tužitelja u Haagu (SPO). O potvrđivanju optužnice i ostavci izvijestio je sam, a ostavka na snagu stupa odmah.

Thaci je održao konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je nekoliko trenutaka prije obaviješten da je optužnica protiv njega potvrđena.

‘Predsjednik Kosova ne može se pojaviti pred Haaškim sudom’, rekao je Thaci navodeći da daje ostavku.

‘Surađivat ću blisko s pravosuđem i od ovog trenutka sam im na raspolaganju’, dodao je Thaci poručivši kako su optužnice protiv njega i njegove ‘braće po oružju’ mala cijena koju moraju platiti za slobodu svoje domovine te da je ponosan što su se, zajedno s međunarodnom zajednicom i saveznicima, borili protiv Miloševićevog genocida i osigurali slobodu Kosovu.

Podsjetimo, tužitelj SPO smatra Thacija odgovornim za ubojstva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Thaci je ranije odbacio svaku umiješanost u navodne ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. tijekom pobune kosovskih Albanaca protiv režima Slobodana Miloševića.

Uz Thacija, haaški SPO sumnjiči i Kadrija Veselija koji je bio zapovjednikom protuobavještajne službe OVK u vrijeme rata na Kosovu, a sada je jedan od lidera kosovske oporbe. I protiv njega je potvrđena optužnica te je izjavio kako će otići u Haag suočiti se s njom.

Uz druge osumnjičenike, SPO ih smatra odgovornim za ubojstva gotovo stotinu osoba, među kojima je bilo kosovskih Albanca, Srba, Roma i osoba drugih nacionalnosti, kao i političkih protivnika.

Thaciju bi, prema prethodnoj najavi, trebalo suditi Posebno sudsko vijeće i to po zakonima Kosova. To je vijeće kojega čine međunarodni suci izmješteno u Den Haag, što je uz ostalo opravdano potrebom zaštite svjedoka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79