HDZ BiH nakon sporazuma: Hvala, ambasadore Wigemark!

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je komentarisala ulogu šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigemarka u postizanju dogovora tri stranke za formiranje novog saziva Vijeća ministara.

“Europska perspektiva prepoznat je poticaj dijaloga, napretka i razvoja Bosne i Hercegovine, te bitan čimbenik u viziji stabilne, perspektivne i multietničke europske domovine. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine iskazuje zahvalnost i pozdravlja napore NJ.E. veleposlanika Lars-Gunnar Wigemarka i Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini na ulozi i potpori u potpisivanju Principa za formiranje vlasti na razini Bosni i Hercegovini”, poručili su iz ove političke stranke.

Kako je navedeno u saopštenju, pomažući ispunjavanje evropskih ciljeva, ambasador Wigemark kroz svoje zalaganje podržao je harmonizaciju sa Strategijom proširenja, koja je jasno naznačila potrebu za jačanjem demokratskih institucija i konstruktivnog dijaloga, posebice na parlamentarnoj razini.

“Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine u potpunosti je opredijeljena za europski put Bosne i Hercegovine. Uvažavajući ulogu međunarodne zajednice kao faktora za pomirenje političkih stavova, pozivamo dužnosnike Europske unije, veleposlanike drugih zemalja i diplomatske predstavnike na suradnju koja podupire razvoj političkog i društvenog konsenzusa na opću dobrobit Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Hrvatske demokratske zajednice.

Ova stranka, zajedno sa Strankom demokratske akcije i Savezom nezavisnih socijaldemokrata je u ponedjeljak, 5. augusta potpisala sporazum o principima formiranja vlasti na državnom nivou.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79