HDZ i SNSD protiv Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka BiH

Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH odbio je na dnevni red uvrstiti Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka BiH nakon što su zastupnici HDZ-a, SNSD-a i DEMOS-a bili protiv.

Četrnaest poslanika iz SDA, DF-a i NES-a je potpisalo i uputilo na dnevni red Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka Bosne i Hercegovine sa pozivom na odlučno djelovanje. No na proširenom kolegiju nije bilo podrške (rezultat glasanja 6:6).

Rezolucija nije dobila podršku ni na samoj sjednici jer je od 40 prisutnih 24 bila “za”, 16 protiv i bez suzdržanih. Iako je postojala opća većina, ipak nije bilo entitetske.

Tekst rezolucije:

“Privrženi principu vladavine prava, poštivanju Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, kao i razvoju demokratskih institucija; Svjesni opasnosti od aktuelnih destruktivnih političkih procesa i separatističkih djelovanja kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum, podriva ustavni i pravni poredak, te ugrožava mir u Bosni i Hercegovini, destabilizira region i narušava sigurnost u širem međunarodnom kontekstu; Snažno opredijeljeni za euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine i njenu izgradnju kao moderne, demokratske, pravne i sigurne države koja osigurava ljudska prava i osnovne slobode, te štiti interese i ravnopravnost svih naroda i građana;

Zabrinuti zbog nastavka i intenziviranja napada na Ustavni sud i druge institucije Bosne i Hercegovine;

Podsjećajući na odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Aneks 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je odredena uloga Visokog predstavnika kao konačnog organa za tumačenje Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora sa ovlaštenjima za donošenje obavezujućih odluka kada ocjeni da je to neophodno, definisanu obavezu svih u Bosni i Hercegovini da surađuju sa svim institucijama uključenim u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Aneks 4. Ustav Bosne i Hercegovine;

Podsjećajući da član VI.5. Ustava Bosne i Hercegovine definiše da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće; Imajući u vidu da nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini predstavljaju napad na ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine, te da su to krivična djela u skladu s Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine;

  1. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži od Vijeća za implementaciju mira, Ureda visokog predstavnika i država svjedoka da ispune obaveze proizašle iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, te odlučno reaguju i zaustave napad na ustavni poredak Bosne Hercegovine izvršen od strane organa vlasti entiteta Republika Srpska činom donošenja i objave u Službenom glasniku Republike Srpske Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.
  2. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozdravlja izvršavanje obaveza pravne naravi od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa stavljanjem van snage zakona kojima je Narodna skupština Republike Srpske proglasila nevažećim odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta i ukinula obavezu objavljivanja odluka Visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozdravlja i smatra opravdanom Odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine gdje se kriminalizira neprovodenje i nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poziva sve nadležne organe i institucije Bosne i Hercegovine na hitno postupanje radi procesuiranja i sankcionisanja službenih i odgovornih osoba u organima vlasti entiteta Republika Srpska zbog napada na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, pokušaj promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i nepostupanja po odlukama Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini što predstavlja ozbiljno kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i narušavanje mira i stabilnosti u zemlji i regiji.

  1. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u skladu sa zakonskim nadležnostima hitno preduzme odgovarajuće mjere protiv svih osoba odgovornih za napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
  1. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podsjeća sve izabrane i imenovane osobe na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno predstavnike vlasti entiteta Republika Srpska, da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine jedina institucija koja može u propisanoj proceduri mijenjati Ustav Bosne i Hercegovine.
  2. Pozivamo niže nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju ustavnih i zakonskih nadležnosti pri donošenju propisa, te da se posebno posvete provođenju neophodnih socioekonomskih reformi koje imaju za cilj poboljšanja standarda građana i ispunjavanje prioriteta na euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79