HDZ-ov ministar odabrao komesara policije za Hercegovinu, SDA tvrdi da krši zakon

Imenovanje komesara policije ponovno je vruća tema u Hercegovini, koja se treba riješiti u Vladi i Skupštini HNK. Ova tema je dugogodišnji problem oko kojeg se političke strukture iz SDA i HDZ ne mogu dogovoriti.

Stručnjaci smatraju su česti neredi i narušena sigurnost posljedice činjenice da Hercegovačko-neretvanski kanton jedini u državi već godinama nema komesara i uređene policijske strukture.

Kako naš portal saznaje iz povjerljivih izvora ministar unutrašnjih polova HNK Slađan Bevanda već je odlučio na narednoj sjednici Vlade HNK predložiti da se za v.d. komesara imenuje načelnik PU Čapljina Mario Zovko, koji ima čin samostalnog inspektora, dok je prijedlog za v. d. direktora Uprave Hamica Pobrić.

Ova informacija proširila se brzo i do ministara iz SDA i među njima izazvala negodovanje jer, kako navode, Bevanda imenovanjem komesara na ovaj način direktno krši zakon koji jasno kaže da se za v.d. komesara imenuje glavni inspektor, kakva imaju dvojica u Upravi policije HNK.

“Za vršitelja dužnosti komesara policije imenuje se glavni inspektor, a ako takvih nema, onda se može imenovati i u činu samostalnog inspektora”, stoji u zakonu, što jasno govori da se ovdje procedura imenovanja ne poštuje.

Iz SDA ističu da su dvojica glavnih inspektora u MUP-u HNK Bošnjaci i da ne žele vjerovati kako ministar Bevanda prvog čovjeka policije bira po nacionalnosti, a ne po kompetencijama i tvrde da do sada nije predložio ni jednog v.d. komesara koji ispunjava uslove za tu funkciju.

Priča o izboru komesara policije u Hercegovini se aktivirala nakon navijačkih nereda koji su se dogodili u Mostaru i evidentno narušene sigurnosti.

Tada je SDA zatražila ostavku HDZ-ovog ministra MUP-a HNK Slađana Bevande, dok je on taj potez nazvao licemjernim i optužio SDA za opstruiranje izbora prvog čovjeka policije u Hercegovini i uređenje policijskih struktura neophodnih za adekvatno djelovanja.

Ovo je tema o kojoj će se na sjednici Vlade HNK govoriti u četvrtak 29. aprila u Mostaru.

Koji će epilog dugogodišnje priče o izboru prvog čovjeka policije biti, ostaje nam za vidjeti, a jedno je sigurno bez stabilne policijske strukture nema ni sigurnosti građana niti njihove imovine piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79