HDZ-ov ministar pravde Davor Bunoza tražio od Španaca da izbace iz protokola bh. ambasadorku

HDZ-ov ministar pravde Davor Bunoza tražio od Španaca da izbace iz protokola bh. ambasadorku


Bh. ambasadorica u Madridu Vesna Andree Zaimović izbačena je iz službenog protokola Ministarstva pravde Španije nakon što je to od njih zatražio ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza, saznaje Istraga.ba.

Ministar Bunoza, kadar HDZ-a, nalazi se u službenoj posjeti Španiji, gdje se u utorak sastao sa svojim kolegom Félixom Bolañosom. Prema prvobitnom protokolu, sastanku dvojice ministara u Madridu trebale su prisustvovati i dvije ambasadorice, ambasadorica BiH u Španiji Vesna Adree-Zaimović te ambasadorica Španije u BiH Maria Molina Álvarez Toledo koja je zbog ovog susreta doputovala iz Sarajeva.

Prema informacijama Istrage, neposredno prije sastanka ministar Bunoza je zatražio od svojih domaćina da iz službenog protokola isključe bh. ambasadoricu Vesnu Andree-Zaimović, jer je ona na poziciju imenovana iz kvote člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon što je španska ambasadorica u BiG Maria Molina Alvarez Toledo dobila informaciju da Bunoza traži izbacivanje ambasadorice Andree-Zaimović, odlučila se solidarisati sa kolegicom iz BiH, te je, na kraju, odlučeno da nijedna od njih ne prisustvuje sastanku u Ministarstvu pravde Španije.

U prilogu je fotografija snimljena tokom sastanka dvojice ministara i na njoj nema ambasadorica Andree-Zaimović i Alvarez Toledo piše Istraga.

“Ministar Predsjedništva, pravde i odnosa sa sudovima, Félix Bolaños, sastao se s ministrom pravde Bosne i Hercegovine, Davorom Bunozom, kako bi razmijenili iskustva o španskom pravosudnom sektoru koja će pomoći transformaciji bosanskohercegovačkog pravosuđa u cilju postizanja standarde potrebne za pristupanje Evropskoj uniji. Ministri su potpisali zajedničku deklaraciju o promicanju međusobne saradnje na pravnom, organizacijskom i funkcionalnom području, posebice u kontekstu digitalne transformacije pravosudnog sustava. Posjeta je dio Projekta „Jačanje kapaciteta za praćenje i evaluaciju u Visokom sudskom vijeću i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine“, koji pripada projektu EU 4 Justice – Phase II”, saopćeno je iz Ministarstva pravde Španije.

Da su dvije ambasadorice, bh. ambasadorica u Španiji Vesna Andree-Zaimović i španska ambasadorica u BiH Maria Molina Álvarez Toledo bile u prvobitnom protokolu, vidi se i iz službenog saopćenja Tužilaštva BiH.

“Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić i glavni tužilac Kraljevine Španije, Alvaro Garcia Ortiz u Madridu su potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

U prologu saopćenja medijima su dostavljene fotografije sa potpisivanja Memoranduma.

Na fotografiji iznad vide se ambasadorice Vesna Adree-Zaimović i Maria Molina Álvarez Toledo. One su, dakle, bile na potpisivanju Memoranduma dvojice državnih tužilaca, ali na sastanku ministara nisu bile. I to na insistiranje ministra pravde BiH Davora Bunoze.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija