HDZ-ov zahtjev za kantonalnu kontrolu rudnih bogatstava u FBiH dovodi do povlačenja zakona iz parlamenta

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održana danas u Sarajevu, započela je povlačenjem Prijedloga zakona o rudarstvu iz parlamentarne procedure.

Prije početka sjednice, HDZ je uložio amandman kojim se traži da kantoni dobiju nadležnost nad eksploatacijom gotovo svih prirodnih resursa. Ovaj amandman je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih je Prijedlog zakona povučen.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, poslao je dopis Parlamentu FBiH u kojem je naveo da Vlada FBiH povlači zakon radi dodatnog usaglašavanja.

Prema dostupnim informacijama, potrebno je dodatno usaglasiti amandmane HDZ-a i PDA. Ministar rada i socijalne politike FBiH, Adnan Delić, izrazio je nekoliko primjedbi u vezi sa zaštitom na radu, dok je SDP-ov zastupnik, Kadrija Hodžić, iznio nekoliko ekonomskih zamjerki.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH, 12. redovna, započela je bez Prijedloga zakona o rudarstvu na dnevnom redu, ali su zastupnici raspravljali o drugim važnim temama.

Jedna od zanimljivijih inicijativa bila je dodjeljivanje statusa grada Novom Travniku i Kiseljaku, iako ni sam Travnik još nije postao grad.

Također, na dnevnom redu bila je rasprava o tri zakona iz resora rada i socijalne politike: Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, Zakon o socijalnim uslugama, te Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

Današnjom sjednicom predsjedavao je Dragan Mioković, koji je izabran na ovu poziciju nakon ostavke Mirjane Marinković Lepić.

Povlačenje zakona iz parlamentarne procedure ne znači nužno da će se automatski udovoljiti zahtjevu HDZ-a. U ovom slučaju, premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, naveo je da se zakon povlači radi dodatnog usaglašavanja. To znači da će se prijedlog zakona ponovo razmotriti, a amandmani koje su predložili HDZ i druge stranke će biti analizirani i potencijalno uključeni u revidirani prijedlog zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79