HDZ-ovi ministri ponovo protiv: Ništa od bezviznog režima za državljane Saudijske Arabije

Iako bi turizam predstavljao prijeko potrebnu i značajnu injekciju za razvoj bh. turizma, HDZ-ovi ministri pravde Josip Grubeša i civilnih poslova Ankica Gudeljević ponovo su bili protiv ukidanje za državljane Saudijske Arabije.

S druge strane, ministri iz SNSD-a i SDA su glasali “za”.

Velike gužve pred Ambasadom BiH u Rijadu najbolji su pokazatelj koliki je interes Saudijaca za godišnje odmore u BiH, no oni će i dalje morati vaditi vize kako bi doputovali u našu državu, što smanjuje interes za dolazak i otežava turističkim radnicima da naprave aranžmane.

Saudijske aviokompanije nedavno su poručile da garantuju 10 letova sedmično za BiH ukoliko se privremeno ukinu vize. No sada je to veoma upitno.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Ovim potezom HDZ-a sigurno je da su izgubljeni milioni maraka koji bi se slili u državni budžet dolaskom velikog broja turista iz te zemlje, piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79