HDZ povukao prijedlog izmjena zakona o isplati plata u koverti nakon kritika američke ambasade

HDZ povukao prijedlog izmjena zakona o isplati plata u koverti nakon kritika američke ambasade


Predrag Kožul, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, povukao je prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH.

Ovaj prijedlog se odnosio na isplatu plata u gotovini osobama sa crne liste SAD-a, čiji su računi blokirani.

Kožul je obavijestio predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nebojšu Radmanovića, o povlačenju prijedloga prije dva dana, a jučer je obavijest zaprimljena u Parlamentu, navodi FTV.

Razlozi povlačenja nisu obrazloženi.

Suština izmjena koje je predložio HDZ-ov parlamentarac bila je omogućiti zvaničnicima državne vlasti isplatu plata u gotovini, slično kao što je nedavno omogućeno zvaničnicima vlasti Republike Srpske.

Među onima kojima bi ovaj zakon koristio su Kožulov stranački kolega Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).

Američka ambasada u Sarajevu se usprotivila ovom prijedlogu, ističući da takav čin predstavlja pokušaj izbjegavanja sankcija.

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice,” poručili su iz ambasade.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija