HDZ sada hvali Milanovića: Oluja je spriječila tragediju Bihaća, državnički je da odlikuje HVO

U jeku velikih kritika koje dolaze iz BiH na račun predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog odluke da odlikuje određene vojne jedinice HVO-a, a među njima i Zlatana Miju Jelića koji je optužen za ratni zločin na području Mostara, sada je stigla pohvala HDZ-a iz BiH.


“Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju postrojbi HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna potpora u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda. Uz aktualnu Vladu RH s premijerom Plenkovićem, predsjednik Milanović nikada nije skrivao da su Hrvati u BiH ključan segment stabilnosti naše zemlje”, navode iz HDZ-a.

Poručuju da je to državnički potez i primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima.

“To je primjer demokratske, suverene i moderne europske politike i pristupa.
Unatoč nepobitnoj činjenici da je VRO ‘Oluja’ spriječila tragičan scenarij bihaćke enklave i sudbinu Srebrenice, po tko zna koji put svjedočimo likovanju i dociranju bošnjačkih političkih predstavnika. Isti ti predstavnici omogućili su izbor novoimenovanog ministra sigurnosti, iako su hrvatski politički predstavnici i javnost apelirali da se takvo što povuče s obzirom na ratno djelovanje Cikotića i progon hrvatskog naroda u Bugojnu. Sve se to odigralo u trenutku iskapanja posmrtnih ostataka u Rostovu te je utvrđeno da se radi upravo o hrvatskim žrtvama.Upravo ta politika koja protjerivanje drugog naroda nagrađuje ministarskim mjestima, poziva se na (ne)civilizacijske činove i tobože europske vrijednosti, iako su snage HVO-a spriječile možebitni genocid opkoljene bihaćke enklave. Bez obzira na sve, držimo da je došlo vrijeme da konačno preuzmemo odgovornost i europsku kulturu sjećanja i istinske europske vrijednosti koje će donijeti unutarnji kompromis i stabilnu europsku Bosnu i Hercegovinu, koliko god netko takvo što smatrao nemogućim”, zaključuje se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79