HDZ se jučer svrstao na stranu onih koji su počinili genocid

Pričali smo o svemu, ali smo se najviše doticali ustava i izmjena Izbornog zakona, kazao je nakon sastanka s američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom predsedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

“Nije gospodin Palmer donio nikakav papir, nikakvo rješenje, iako se može iz razgovora zaključiti o čemu je riječ. Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati”, kazao je Komšić.

Srbi i Hrvati u Domu naroda glasali za poništavanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH

On kaže kako to nije loš pristup, ali da je đavo u detaljima.

“Ja sam kazao da se stvari trebaju deblokirati u federalnom domu naroda”, izjavio je te naglasio kako se više ne insistira na rjašavanju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je samo po sebi problem.

Komšić kaže da je presuda “Zornić” nešto od čega svi bježe, ali da na tome treba insistirati jer ona ruši ovakav sistem države. Kaže kako bi on to najviše volio, ali da za to neće dobiti podršku.

“Preda mnom se ne dotiču priča o organizaciji izbornih jedinica, što je izigravanje bilo kakvih reformi. Mi bismo tako samo protivnicima ove zemlje dali političku i pravnu osnovu za daljnju podjelu”, kazao je on ustvrdivši “kako čisto sumnja da će doći do dogovora o Izbornom zakonu u ovim okolnostima”.

O jučerašnjoj sjednici Doma naroda i HDZ-ovog glasanja za poništenje zakonske zabrane negiranja genocida je rekao:

“Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz. Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma. Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Na žalost ili na sreću HDZ je jučer ogolio svoju politiku te je svima sada jasno”, zaklučio je Komšić za Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79