HE Mostarsko blato ne može i nije bilo uzrok zamućenju vode rijeke Neretve

HE Mostarsko blato ne može i nije bilo uzrok zamućenju vode rijeke Neretve


Posljednjih dana izvještaji o zamućenju vode u rijeci Neretvi, južno od Mostara, izazvali su interes javnosti. Ovaj događaj potaknuo je široku raspravu i spekulacije o mogućim uzrocima zagađenja.

U centru pažnje našla se Hidroelektrana Mostarsko Blato, no Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) odbacila je tvrdnje da je ta hidroelektrana odgovorna za zamućenje vode.

– Agregati HE Mostarsko blato, u spornom vremenskom razdoblju subota 25.05.2024. godine, nisu korišteni za potrebe proizvodnje električne energije. Nije izvršena niti jedna manipulacija zatvaračima koja bi dovela do ispuštanja voda kroz kanal u rijeku Neretvu. Sukladno navedenom HE Mostarsko blato ne može i nije bilo uzrok zamućenju vode rijeke Neretve 25.05.2024. godine u večernjim satima, naglasili su pritom iz JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Pritom podsjećaju i kako proizvodni potencijal JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar čini sedam hidroelektrana i jedna vjetroelektrane.

– Svi naši proizvodni objekti , pa tako i HE Mostarsko blato , rade isključivo prema zakonima i podzakonskim aktima, koji propisuju pojedinu materiju, i za rad imaju sve propisane dozvole. Ni u jednom trenutku ni na koji način svojim radom nismo prekršili zakon, poručuju iz ovog javnog poduzeća.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija