HE Mostarsko blato ne može i nije bilo uzrok zamućenju vode rijeke Neretve

Posljednjih dana izvještaji o zamućenju vode u rijeci Neretvi, južno od Mostara, izazvali su interes javnosti. Ovaj događaj potaknuo je široku raspravu i spekulacije o mogućim uzrocima zagađenja.

U centru pažnje našla se Hidroelektrana Mostarsko Blato, no Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) odbacila je tvrdnje da je ta hidroelektrana odgovorna za zamućenje vode.

– Agregati HE Mostarsko blato, u spornom vremenskom razdoblju subota 25.05.2024. godine, nisu korišteni za potrebe proizvodnje električne energije. Nije izvršena niti jedna manipulacija zatvaračima koja bi dovela do ispuštanja voda kroz kanal u rijeku Neretvu. Sukladno navedenom HE Mostarsko blato ne može i nije bilo uzrok zamućenju vode rijeke Neretve 25.05.2024. godine u večernjim satima, naglasili su pritom iz JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Pritom podsjećaju i kako proizvodni potencijal JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar čini sedam hidroelektrana i jedna vjetroelektrane.

– Svi naši proizvodni objekti , pa tako i HE Mostarsko blato , rade isključivo prema zakonima i podzakonskim aktima, koji propisuju pojedinu materiju, i za rad imaju sve propisane dozvole. Ni u jednom trenutku ni na koji način svojim radom nismo prekršili zakon, poručuju iz ovog javnog poduzeća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79