Helez o Cvijanovićki: Zabavlja svijet svojim glupostima, ima 60 godina a toliki je..

U nedavnoj razmjeni optužbi i izjava, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odgovorio je na komentare Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH, tijekom njenog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a putem video linka.

Cvijanović je optužila Heleza za ratnohuškačke izjave, što je on odlučno demantirao, tvrdeći da nikada nije pozivao na rat, već na poštivanje Ustava i teritorijalnog integriteta BiH.

“Slušao sam i ne mogu da shvatim da neko ima nešto manje od 60 godina i da može da bude toliki poltron. I da toliko podilazi svom šefu koji više nema normalno ponašanje. Nikada nisam pozvao na rat niti to želim. Ja uvijek pozivam da živimo u Bosni i Hercegovini, da poštujemo jedni druge. Pozivam da uvažavamo Ustav BiH, poštujemo granice, suvernitet i teritorijalni integritet BiH. Međutim, ako vi kažete da ćete otcjepiti jedan dio BiH i pripojiti drugoj državi ili ako kažete da ćete na neku nepostojeću “granicu”, između entiteta kako oni vole da kažu, postaviti policajce, moram reagirati… Ništa od toga nije u skladu sa Ustavom BiH. Neka mi nađu član Ustava BiH koji piše da se jedan dio može otcjepiti i kao ministar odbrane moram reagirati”, rekao je Helez za N1.

Helez je izrazio frustraciju zbog onoga što vidi kao političku manipulaciju i podilaženje od strane Cvijanović svojim političkim šefovima, što je dovelo do toga da ju je nazvao “budalom” koja svojim ponašanjem “zabavlja cijeli svijet”.

On smatra da Cvijanović i Milorad Dodik, također član Predsjedništva BiH, pokazuju svoju pravu predanost BiH tek kada osjete ličnu ili političku opasnost.

“Zato sam rekao, nikada niti jedan dio BiH neće biti otcjepljen, niti samostalan niti će se pripojiti bilo kome. Ništa nikada nisam rekao izvan okvira Ustava i nadležnosti Oružanih snaga BiH i ministra odbrane. Željka Cvijanović sa svojim glupostima zabavlja čitav svijet. U jednu ruku mi je drago što je tako reagovala da čitav svijet vidi sa kakvim budalama mi imamo posla u BiH. Meni nema ništa drže nego kada Željka Cvijanović ili Milorad Dodik vide da se u opasnosti pa počnu da se bore za BiH. Bilo je divno kako izlaze riječi iz njenih usta kako podržavaju BiH, kako ne žele da se otcjepe… Oni se vrate u realne okvire i govore istinu kada se uplaše. Pozivam ih da se ne plaše, da im niko ništa neće samo neka poštuju Ustav i državu BiH. Oni sa Zukanom Helezom, ministrom odbrane, nikada neće imati problem” izjavio je Helez.

Helez je također naglasio da će, kao ministar odbrane, uvijek reagirati na svaki pokušaj narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te pozvao Cvijanović i Dodika da poštuju Ustav BiH umjesto da zagovaraju otcjepljenje ili samostalnost bilo kojeg dijela zemlje.

Završavajući svoje izjave, Helez je poslao poruku mira i tolerancije svim građanima BiH, ističući svoju obavezu da štiti državu, njezin suverenitet i integritet. On je pozvao na priznavanje genocida u BiH, što smatra ključnim za pomirenje i pravdu, i istaknuo značaj međunarodne podrške i razumijevanja za trajni mir i stabilnost u regiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79