Helez pokrivenoj pripadnici OSBiH: Možemo te prebaciti u civilni dio MOBiH gdje je veća plata ili sačekaj izmjenu Pravilnika

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sastao se sa pripadnicom Oružanih snaga BiH Emelom Mujanović-Kapidžija. Njoj je zabranjeno da kao pripadnica OSBiH nosi maramu, zbog čega je pokrenula i sudski postupak.

– Sastao sam se sa njom, a prilikom sastanka bio je prisutan i njen advokat. Ona ima i porodičnih problema i želim joj pomoći. Ponudio sam joj jednu od dvije mogućnosti. Jedna je da je prebacimo u civilni dio Ministarstva odbrane BiH, gdje ne bi bio problem to što nosi maramu i gdje bi joj čak i plata bila veća. Drugo rješenje je da sačeka izmjenu Pravilnika o službi u Oružanim snagama BiH. Sada je na njoj da odluči koje će od ova dva rješenja prihvatiti, izjavio je Helez za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, bez obzira na odgovor Emele Mujanović-Kapidžija, on će pokrenuti proceduru izmjene ovog pravilnika.

– Prije svega, treba znati da nošenje marame u oružanim snagama nije u suprotnosti sa NATO standardima. Kako mi sve naše dokumente trebamo uskladiti sa NATO-vim, trebaćemo izmijeniti i ove odredbe. Problem je u odredbi pravilnika koja kaže da je u OSBiH zabranjeno nositi vjerska obilježja koja su vidljiva. To znači da se marame ne mogu nositi, dok se druga obilježja koja se mogu sakriti, poput lančića sa krstovima, smiju nositi. Osim toga, u Pravilniku je, između ostalog, navedeno kako pripadnici OSBiH ne smiju nositi ni vidljive tetovaže, ali se to toleriše, tako da ću pokrenuti proceduru izmjene Pravilnika, istakao je Helez.

Kada se prije nekoliko godina tek pojavila priča o Emeli Mujanović-Kapidžija, u vrijeme mandata Sifeta Podžića na mjestu ministra odbrane, također je pokrenuta i priča o izmjeni Pravilnika. Međutim, srpski i hrvatski predstavnici u vladajućoj koaliciji su se tada usprotivili tome da se dozvoli nošenje marame u OSBiH i sve je zaustavljeno. Zbog toga je pitanje da li će Helez uopće moći “progurati” ove izmjene.

– Govorilo se i da neće biti nabavke helikoptera za OSBiH, pa ćemo ih nabaviti. Govorilo se da neće biti povećane plate pripadnicima OSBiH pa su povećane. Govorilo se i da neće biti nabavljene uniforme, pa smo ih nabavili. Vidjećemo šta će biti s ovim, optimističan je Helez.

Podsjećamo, zbog zabrane nošenja marame, Emela Mujanović-Kapidžija je pokrenula sudski posrtupak protiv države BiH još 26. marta 2020. godine zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere. Prvostepenom presudom, koja je donesena 23. februara 2021. godine njen zahtjev je odbijen. Dva mjeseca kasnije odbijena je i njena žalba. Zbog toga je 25. maja 2021. podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH i trenutno se čeka da najviša pravosudna instanca u BiH donese konačnu odluku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79