Helez potvrdio nefunkcionalnost sistema: Zbog nepostojanja covid QR koda nije mogao otići u Brisel

Bh. parlamentarac Zukan Helez nije otišao u Brisel, u Evrpsku komisiju i Parlament EU za šta je imao poziv jer nije imao potvrdu sa QR kodom, obzirom da je vakcinisan u Bugojnu. Inače u Srednjobosanskom kantonu, nije uspostavljena elektronska identifikacija potvrda o vakcinaciji.

“Imali smo neke sastanke sa članovima evropskog Parlamenta. Nisam mogao da odem iako sam vakcinisan, primio sam dvije doze vakcine Pfizer ovdje u Bugojnu.

Srednjebosanski kanton nema koda koji je potreban u EU, pa su me upozorili da mogu ući u državu, ali ne mogu u hotel, u restoran, u sjedište Evropske komisije, bilo gdje”, navodi Helez u razgovoru za N1 razloge zbog kojih nije otišao.

Zukan Helez kao poslanik u Parlamentu BiH ima diplomatski pasoš, a za sastanke u Briselu dobio je, kaže i zvaničan poziv. Trebao je ići sa kolegama iz SDP-a Sašom Magazinovićem i Vojinom Mijatovićem.

“Njih dvojica su otišli jer su imali kod, ovdje nama, koliko imam informaciju da ima KS, ZD kanton, Livanjski, Srednjobosanski nema nikakvog koda, sad da li se priznaju oni iz kantona koji imaju kod ne znam, ali ovdje u Srednjobosanskom nema nikako“, zaključio je Helez.

Na koncu, ovaj parlamentarac navodi da je čekao na priliku da se vakciniše u svom gradu, vakcinaciju je obavio, kako navodi u Kulturno sportskom centru u Bugojnu kao i njegovi sugrađani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79