Helezove izjave odjeknule u Srbiji. Odmah reagirao Vučićev ministar odbrane

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je danas kako bi on mogao početi komunicirati sa Vojvodinom, Sandžakom, Preševskom dolinom, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govorio o RS kao o državi.

“Poručujem mu da ako on tako bude nastavio raditi, da ću biti prisiljen da komuniciram sa Vojvodinom, Sandžakom, sa Preševskom dolinom. Je li to način rada? Srbija je u većim problemima nego Bosna i Hercegovina. Pozivam srbijanskog predsjednika Vučića da radi u skladu sa Ustavom i da se prema BiH ponaša kao prema suverenoj državi, što ona i jeste, međunarodno priznatoj. Jer, lako je zapaliti fitilj. To je najlakše. Svi znamo, koji smo u nekim godinama, kako je bilo u ratu i kako su ljudi ginuli. Ali su ginuli sa svih strana. Nije bilo kako je neko zamislio da će samo jedan narod ginuti. Tako da pozivam i Vučića i Dodika da se urazume, da se smire. Kada odgovorim na njihove napade, onda meni na nekim televizijama tri emisije posvećuju, Zukanu – “napast će Srbiju””, kazao je Helez.

Ova njegova izjava odjeknula je u Srbiji, pa je odmah reagirao srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević.

“Izgleda da je BiH isuviše mala za takvog junaka kao što je Helez, pa svog zamišljenog neprijatelja mora tražiti na samom čelu RS, koja pak ničim ne ugrožava prijateljske i dobrosusjedske odnose sa BiH”, kazao je Vučević.

“Uz svu tiradu besmislica koju ovoga puta nismo mogli da ignorišemo, Zukan Helez nije posvetio nijednu riječ dobroj i sadržajnoj saradnji oružanih snaga Srbije i BiH, prije svega u vojno-obrazovnoj, ali i u drugim oblastima. Siguran sam u to da će takva dobra saradnja biti nastavljena, pa i unaprijeđena u vremenu koje je pred nama, uprkos negativnoj retorici jednog od tri čelnika Ministarstva odbrane BiH”, rekao je Vučević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79