Helikopteri OSBiH stari više od 25 godina, ne isplati ih se više ni popravljati (VIDEO)

Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe iduće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati

Nijedan helikopter koji koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine nije mlađi od 25 godina, a starost nekih od njih prelazi četiri decenije i nije ih isplativo popravljati.

Iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kažu da je u toku realizacija nabavke novih letjelica, ali da je njihov problem u ovom trenutku i nedostatak stručnih kadrova, koji zbog loših uslova rada i neadekvatne finansijske nadoknade napuštaju BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine raspolažu srednjim transportnim helikopterima MI 8, te lakim višenamjenskim helikopterima UH 1H i gazela. Kako navode, na svim letjelicama redovno se provodi proces provjere ispravnosti. Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe iduće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati, javlja BHRT.

No, uprkos opremi staroj i po nekoliko decenija u Oružanim snagama BiH naglašavaju da sve zadatke izvršavaju profesionalno, a oni se najčešće odnose na pomoć stanovništvu.

Komandant brigade vazdušnjih snaga OSBiH Dragan Nakić je istakao da posljednjih godina nije bilo nijedne nesreće.

“Nijednu nesreću nismo imali u posljednjih pet godina koliko rukovodim ovom brigadom. Za razliku od Srbije recimo i Hrvatske, gdje se nesreće dešavaju. Dakle, to samo govori o ozbiljnom pristupu naših ljudi”, rekao je Nakić.

Prema riječima bivšeg ministra odbrane BiH Selme Cikotića, trenutne letjelice su pouzdane i koriste se u brojnim vanrednim situacijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79