Helikopteri Vojske Srbije nadlijetali granični prijalaz Jarinje

Situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta. Kako javljaju srbijanski mediji, tri helikoptera Vojske Srbije nadlijetali su danas oko 16 sati prostor iznad graničnog prijelaza Jarinje.

(FOTO) Žene dežuraju danju, muškarci noću: Prizori kao devedesetih, na ulicama barikade i duge cijevi

Naime, riječ je o letjelicama “Mi-35”, poznatijim kao “đavolje kočije” ili “leteće tvrđave”, savremenim helikopterima ruskog proizvođača, piše Kosovo online.

Kako se navodi, letjelice su nadlijetale Jarnje nekoliko minuta, dok su ih specijalne jedinice kosovske policije Rosu posmatrale. Okupljeni Srbi su glasno pozdravili pojavu srbijanskih helikotera na nebu iznad Jarinja.

Helikoperi “Mi-35” jedni su od najboljih jurišnih helikoptera na svijetu. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu “leteći tenkovi”, a u Rusiji “krokodili

Na oba prelaza Specijalna policija Kosova se nalazi između barikada koje su načinjene parkiranjem teških teretnih vozila.

Vladislav Dajković, srpski političar sa visokim proruskim osjećajem posjetio je u utorak “šatore” srpskih demonstranata na Jarinju. Ove proteste, u početku je organizovala Srpska lista, ali su sada postale radikalnije zbog “paravojnog” prisustva, piše RTK.

– Došao sam na Kosovo da dajem ruku našoj braći – napisao je Dajković na Facebooku.

Dalje navodi kako “nije mogao sjediti kod kuće i slati podršku sa tastature”, već da je “sjeo u auto i došao i nije se pokajao”.

– Kao Srbin iz Crne Gore ne zaboravljam patnje našeg naroda na Kosovu, ali ne zaboravljam ni kada su nam dali podršku kada smo branili svoja svetilišta u Crnoj Gori. Večeras sam najsretnija osoba jer sam svoj i među mojom braćom- zaključio je u objavi.

 

Njegov post izazvao je različite reakcije, kako Srba tako i Albanaca. Ipak, kako navodi ovaj medij, ističe se podrška koju je dao jedan od eksponenata srpske obavještajne službe Bojan Dimić.

– Čestitam vama, a veliki poklon i poštovanje za domacćine u šatoru – poručio mu je jedan od čelnika BIA-e Srbije.

Dajković je, prema pisanju Albanian Posta, vrlo blizak Kremlju, odnosno predsjedničkoj rezidenciji ruskog predsednika, i igrao je važnu ulogu u svim organizacijama protiv zapadne vlasti u Crnoj Gori posljednjih godina.

Početkom crkveno-političke organizacije 2020. godine, koja je nakon devet mjeseci pritisaka i hibridnog rata srušila vladu Mila Đukanovića, Srbin iz Crne Gore Vladislav Dajković viđen je u pratnji aktivista Ruskog imperijalističkog pokreta organizacija terorista iz SAD-a. On čak ima slike sa zastavom ove terorističke organizacije “crne, žute i bele”,navodi ovaj medij.

Kosovski mediji sinoć su izvještavali da su među srpskim demonstrantima na sjeveru viđeni i ruski državljani koji su poznati po uticaju na krize.

 

Prijavljeno je i prisustvo pripadnika srpske žandarmerije, bliskih saradnika Bratislava Dikića, jednog od saradnika ruske vojne tajne službe GRU, odgovornog za puč 2016. godine u Crnoj Gori.

Ovo nije prvi put ni da Srbi na sjeveru Kosova postavljaju barikade. Prvi put su u znak protesta postavljene 2011. godine a kako bi Kosovo ne bi uspostavilo vlast na sjeveru. Od tada su barikade na neki način postale simbol nestabilnosti na sjeveru Kosova, koje je 2008. proglasilo nezavisnost.

KFOR je te 2011. godine označio Zvonka Veselinovića kao osobu koja je organizovala postavljanje barikada i izazivanje nereda u tom dijelu Kosova.

Također, više zaposlenih osoba u institucijama Srbije, koje funkcionišu na Kosovu, je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo da su u “obavezi” da na smjenu odlaze da prisustvuju blokadi graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Navode da to od njih traže lokalne vlasti, ali su insistirali da se ne otkriva njihov identitet.

Vojska Srbije uputila je danas u popodnevnim satima tri helikoptera svoje vojske na područje Jarinja. Oni su danas oko 16 sati ovo područje, dok su ih kosovske policijske jedinice posmatrale mirno.

Kako pišu srbijanski mediji, riječ je o letjelicama “Mi-35”, poznatijim kao “đavolje kočije” ili “leteće tvrđave”, koje se inače proizvode u Rusiji.

NATO je danas pozvao na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova, navela je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na svom Twitter nalogu.

– Pozivamo Beograd i Prištinu na suzdržanost, izbjegavanje jednostranih akcija i povratku na dijalog – napisala je Oana Lungescu.

Naglasila je da mandat KFOR-a ostaje kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79