Hercegovac Almin Delić: “U BiH nisam mogao registrovati auto, a kamo li više. Idite u Njemačku!”

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju neslužbeni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Broj osoba koje su napustile zemlju raste iz godine u godinu.

Iseljavanje iz BiH, Srbije i regije nagovještava demografski sunovrat. Najveći “usisivač” radne snage upravo je Njemačka. Nezaposlenost stanovništva u BiH jedan je od gorućih problema, a nezaposlenost mladih dosegla je nivo od gotovo 40 posto. Istraživanja su pokazala kako je nemogućnost pronalaska posla glavni razlog što se mlado stanovništvo konstantno iseljava iz BiH.

Redakciji portala Crna-Hronika javio se 43-godišnji Almin Delić iz Mostara koji se godinama borio kao radnik da obezbijedi osnovnu egzistenciju za sebe i svoju porodicu. Radio je dugo kao CNC operater u jednoj mostarskoj kompaniji.

“Dok sam radio za naše privatnike, nisam moga auto registrovati a ne nešto više”

Almin Delić radi na održavanju mašina u jednoj njemačkoj kompaniji  te trenutno živi na relaciji BiH-Njemačka. Kaže da je ogromna razlika u standardu života ali i rada u Njemačkoj i u Bosni i Hercegovini.

Gore ti je kafa 2 eura, i kad je piješ svaki dan na tu platu, nećeš ništa osjetiti. Međutim evo ovdje u Sarajevu je kafa 2,5 KM i ne možeš je popiti svaki dan a da ne osjetiš na svojoj plati da ti fali para. Takav je život.

Ovdje sam imao platu 1.000KM i morao sam plaćati smještaj, hranu, kafe i ostalo. U Njemačkoj imam 3.000 eura platu i još mi smještaj plaća firma. Potrošim oko 500 eura na hranu mjesečno i ostane mi 2.500 KM. Zato kažem mladima, da idu što prije, da se ne pate kao ja.

Bosna i Hercegovina jeste lijepa zemlja ali se od ljepote ne živi” – izjavio je Almin Delić za portal Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79