Hercegovina gori, a Dodik se češlja: Kad politika gasi požare

Obesmišljavanje države, inat politika i prkos su zvijezde vodilje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, što je izraženo već godinama. Posljedice zbog toga ne osjeća samo politika, već i mnogi građani.

Ovih dana najeklatantniji primjer su brojni požari širom Hercegovine, koji su uzrok neprospavanih noći i straha stanovnika kojima su ugrožena imanja, ali i domovi.

Ionako oskudnim vatrogasnim postrojbama, koje se “krpe” opremom starom i pola stoljeća, glavobolju zadaju političke igre koje kao da potpiruju vatrene talase. Složena država kakva i jeste BiH, ograničena i uslovljena dejtonskim okvirima, podrazumijeva da Predsjedništvo BiH jednoglasno mora pristati na odobravanje angažmana vojske čiji je zadatak pomoć civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda.

Ustrojstvo je takvo da se za običan angažman helikoptera Oružanih snaga BiH mora pitati Predsjedništvo. Zakazuje se uglavnom vanredna telefonska sjednica i čeka se pristanak sva tri člana da bi helikopter poletio u pomoć. I najčešće je to do sada funkcioniralo bez uslovljavanja, ipak su životi ljudi najvažniji.

Međutim, ono što se dešava posljednjih nekoliko dana je više od igranja životima i zloupotrebe položaja. Helikopter OSBiH nije išao u pomoć Hercegovini jer se Milorad Dodik ne izjašnjava na telefonskoj sjednici Predsjedništva, gdje treba odobriti pomoć.

Dodikovo ignoriranje ovog problema može biti neka vrsta osvete zbog drugih političkih pitanja i obećane blokade rada državnih institucija. S druge strane, apsurdno je da zakonske odredbe i kod potrebe angažmana vojske za pomoć građanima u nepogodama poput požara nalažu punu komandnu liniju, kao i u slučaju rata. Civilni angažman vojske bi trebao prevazilaziti sve nacionalne ili stranačke podjele i biti isključivo pitanje profesionalizma.

U situaciji kakva jeste Predsjedništvo jednoglasno mora odobriti i operativne poslove kakav je odobrenje helikopteru da gasi požare. I sve dok je tako, BiH će biti primorana da traži pomoć svih drugih.

Požari su već danima aktivni u Stocu, Čapljini, Jablanici, ali i u Tomislavgradu te nekim drugim mjestima.

U međuvremenu, solidarnost nižih nivoa vlasti ne izostaje, pa Hercegovini pomoć pružaju neki drugi nivoi vlasti poput Grada i Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79