Hercegovina žarište Q groznice, nitko ništa ne poduzima

Osim bruceloze, jedna od bolesti koja se sa domaćih životinja lako prenosi na čovjeka je Q groznica. Оbje bolesti su prisutne u našoj zemlji, uprkos svim mjerama koje se godinama poduzimaju, prenosi BHRT.

Mnogi će ipak reći da je ta borba deklarativna, a ne stvarna. U prilog tome mogao bi ići i primjer iz Tomislavgrada koji je aktualan. Rašćani kraj Tomislavgrada već više mjeseci su najveće žarište Q groznice u ovoj općini. Torovi u ovom selu su prazni. Stoka je na ispaši,kako ona zaražena Q groznicom, tako i ona do prije nekoliko mjeseci potpuno zdrava.

No, ima li je sada zdrave, veliko je pitanje, budući da je još krajem ožujka ove godine samo u stadu Milovana Radovca utvrđeno da je Q groznicom zaraženo više od sto ovaca i da te ovce i danas nesmetano šire zarazu pašnjacima Tomislavgrada. O situaciji u kojoj se našao Radovac sa svojim stadom sve inspekcije su na vrijeme bile upoznate, ali ga do danas nijedna od njih nije riješila Q groznicom zaraženih ovaca. U kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove ističu kako su oni u ovom slučaju svoj posao odradili na vrijeme. Naime, o pojavi bolesti su pravovremeno obavijestili federalnu Upravu za inspekcijske poslove, ali rješenje o uklanjanju Q groznicom zaraženih životinja od nje nikada nije stiglo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79