Hercegovini prijeti kolaps zdravstvenog sistema

Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona se pogoršava i moguć je kolaps zdravstvenog sistema ako se poveća broja oboljelih, zbog čega je potreban pojačan nadzor sprovođenja mjera, zaključeno je danas na sastanku nadležnih u ovom kantonu.

Na sastanku predstavnika Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona s opštinskim i gradskim sanitarnim inspektorima, te predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline i policijskih uprava iz Mostara i Konjica, zaključeno je da se razmotri mogućnost da jedinice lokalne samouprave angažuju kovid redare.

Riječ je o nezaposlenim sanitarnim inženjerima kojih trenutno ima 24 na Službi za zapošljavanje, koji bi bili podrška sanitarnim inspektorima. Učesnici sastanka saglasili su se da je neophodno da se odmah ovlaste i drugi inspektori radi kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera, saopšteno je iz Kriznog štaba. Predložene su i druge aktivnosti koje se, prije svega, odnose na pojačanu inspekcijsku kontrolu nad radom ugostiteljskih objekata, naročito nedopuštenog rada poslije 23.00 časa, što će kontrolisati policija i ugostiteljsko-turistički inspektori.

Biće kontrolisano i poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera, a pozvani su i svi subjekti, koji to do sada nisu učinili, da poslovanje usklade s važećim naredbama i preporukama. Zajednički zaključak je da se intenzivira formiranje zajedničkih inspekcijskih timova i da se pojačaju inspekcijske kontrole u svim javnim ustanovama, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim ustanovama koje brinu o socijalno ugroženim kategorijama.

Građani su pozvani da budu odgovorni, savjesni i solidarni kako bi se pokušalo zaustaviti rast broja novooboljelih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79