Heroin iz Irana, Pakistana i Turske stiže u jadranske luke – Cijene kanabisa rastu na Zapadnom Balkanu

U posljednjem izvješću Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC), otkriveno je da heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka stiže direktno u jadranske luke Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Italije i Slovenije.

Izvješće naglašava i porast uloge luka i pomorskih linija preko Crnog mora u proteklom desetljeću, što je dovelo do povećanih zapljena u turskim, gruzijskim, ukrajinskim, rumunjskim i bugarskim lukama između 2015. i 2021. godine. Ovi podaci ukazuju na to da tokovi heroina iz Afganistana i Irana ne slijede unaprijed određene rute, već se stalno mijenjaju kako bi šverceri izbjegli nadzor.

Posebno važna pomorska ruta kojom se heroin doprema iz iranskih, pakistanskih i turskih luka direktno u jadranske luke Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Italije i Slovenije privukla je pažnju istražitelja. Primjeri zapljena u slovenačkoj luci Kopar, gdje je vlastima zaplijenjeno čak 1,2 tone heroina u manje od dvije godine, svjedoče o intenziviranju ilegalnih aktivnosti i potrebi za suzbijanjem ovog rastućeg problema.

Istovremeno, GI-TOC je proveo i istraživanje o cijenama kanabisa koji se uzgaja na zapadnom Balkanu. Prema njihovim nalazima, cijena jednog kilograma kanabisa raste od 200 do 300 eura za svaku prijeđenu državnu granicu, a maloprodajna cijena također raste proporcionalno. Na primjer, u januaru 2023. godine, jedan gram kanabisa koji se uzgaja na zapadnom Balkanu i ulazi u Rumuniju iz Srbije prodaje se po cijeni od 7 do 9 eura. To je čak 30 do 40 posto više od prosječne cijene u zemljama poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije. Iako Ukrajina nije tradicionalno ciljno tržište za kanabis iz jugoistočne Europe, analitičari procjenjuju da bi se cijena tamo kretala između 8 i 10 eura po gramu, ako se primijeni ista logika.

Uprkos tome što regija jugoistočne Europe predstavlja relativno malo tržište za potrošnju droge, činjenica da se nalazi između Istoka i Zapada, uz blizinu sukoba u Ukrajini, čini je osjetljivom na efekte rata na modus operandi švercera i rute za šverc drogom kroz regiju.

Ova izvješća upozoravaju na nužnost hitnih mjera kako bi se suzbio trgovina heroinom i drogom općenito te kako bi se spriječilo daljnje širenje ove problematike. Jugoistočna Europa mora sarađivati s međunarodnim partnerima u jačanju nadzora i sigurnosti u lukama i na pomorskim linijama kako bi se ova ilegalna trgovina suzbila u korijenu.

Također, potrebno je istražiti i rješavati uzroke povećane proizvodnje kanabisa na zapadnom Balkanu, kako bi se smanjila njegova dostupnost na tržištu EU-a. Ovo izvješće također podsjeća na važnost regionalne saradnje u borbi protiv trgovine drogom, jer je ova pojava prekogranična i zahtijeva zajednički pristup i razmjenu informacija između zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79