Heroj grada: Zenički vatrogasac skočio u hladnu Bosnu i spasio sugrađanina

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica još jednom su pokazali spremnost i maksimalnu opredijeljenost kako su 24 sata na raspolaganju građanima, a posljednji herojski čin dogodio se u noći sa nedjelje na ponedjeljak kada je u rijeku Bosnu pao Zeničanin.

Policajci su, nešto iza ponoći, dobili dojavu da je nepoznati muškarac u rijeci Bosni na lokalitetu oko Stare pijace. Već nakon svega minutu od dojave, zenički vatrogasci bili su na licu mjesta.

Bio na sredini rijeke

Heroj ove priče je vatrogasac Kemal Šestić koji je skočio u rijeku da spasi svog sugrađanina, a kojeg je nosila rijeka Bosna. U razgovoru za portal „Avaza“ priča kako je najprije dojava bila da je sugrađanin „zapao“ na Bulevaru u rijeci.

– Kada smo došli na lice mjesta, policija nam je posvijetlila rijeku i ugledali smo muškarca na sredini rijeke. Čas je bio na vodi, čas pod vodom. Tada smo shvatili da se ne radi o intervenciji spašavanja zaglavljene osobe – priča Šestić.

Potom je, govori, instinktivno počeo trčati nizvodno dok je razmišljao kako najprije doći do utopljenika.

– Smijer utopljenika mijenjao se iz sekunde u sekundu. Kada smo došli na most kod Lamele, trčeći sam sišao niz stepenice do rijeke, a potom sam razmišljao na koji način je najbolje prići utopljeniku dok mi se približavao. Ušao sam u rijeku i shvatio sam da ne pruža nikakav otpor. Uhvatio sam ga i izvukao na obalu, a onda sam shvatio da mu je potreban znak. Okrenuo sam ga na stranu, nakon čega je izbacio vodu iz pluća – govori Šestić.

Pojavili se policajci

Zatim su se pojavili i policajci, a svi zajedno ustanovili su kako je sugrađanin počeo da diše, odnosno da je dobro. Šestić ne krije da je ponosan na činjenicu da je spasio jedan život.

– Ubrzo je došla i hitna, koja je sugrađaninu ukazala neophodno ljekarsku pomoć. Kada sam se vratio u Vatrogasni dom i kada su se slegli utisci, shvatio sam šta sam zapravo uradio. Jedan prelijep osjećaj i emocija kada ste svjesni da ste spasili život, ali i pokazali da se u službi građana – zaključuje Šestić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79