HEROJI Ispovijest radnika koji su spriječili čovjeka da skoči sa nadvožnjaka na auto-put

Jednom nogom već je bio zakoračio na drugu stranu ograde na nadvožnjaku, zakočio sam kamion, izletio napolje i bez razmišljanja skinuo čovjeka sa ograde – ovako započinje priču Nenad Vojvodić (35), jedan od trojice hrabrih radnika JKP “Gradska čistoća”, koji su juče ujutro u posljednjem času spriječili starijeg muškarca da skoči sa nadvožnjaka iznad auto-puta u Velikom Mokrom Lugu.

Sve se, kako pričaju, odigralo u samo nekoliko sekundi, na putu ka deponiji u Vinči, kada su vozač kamiona “Gradske čistoće” Nenad Vojvodić i radnici Muhamed Braha (36) i Ramadan Zahiri (29) uočili na nadvožnjaku muškarca (75) i spriječili ga u namjeri da oduzme sebi život.

– Prevozili smo otpad na deponiju u Vinču i u jednom trenutku kolega je primjetio starijeg gospodina kako prelazi ogradu na nadvožnjaku. Ja sam u tom trenutku zakočio kamion i izletio napolje. Uhvatio sam ga i odmah spustio dole, bez ikakvog pitanja ili razgovora – prisjeća se Nenad koji je uspio da ostane priseban.

Kako kaže, nije bilo vremena za razmišljanje o bilo čemu, jedino mu je bilo važno da stigne na vrijeme i čovjeka skine sa ograde.

– Nije se opirao, niti mi je bilo šta rekao u tom trenutku. Spustio sam ga dole, naslonio uz ogradu, a zatim sam pozvao policiju – kaže junak ove priče.

Njegove kolege Muhamed i Ramadan odmah su pritrčali i dali vodu nesretnom čovjeku.

– Nenad je istrčao iz kamiona, nije mario da li će da ga udari auto dok pretrčava ulicu. Čim je spustio čovjeka sa ograde, mi smo prišli i dali mu vodu da se osvježi. Pitao sam ga zbog čega je želio da skoči, na šta mi je on odgovorio “Zbog bolesti” – kaže Muhamed i dodaje da čovjek nije pokazivao osjećanje uzrujanosti, već je djelovao smireno.

Prema njihovim riječima, u međuvremenu je jedan čovjek zaustavio auto i prišao da pita šta se dogodilo, a nedugo poslije na mjesto događaja stigla je i policija koja je “preuzela” čovjeka.

– Neki problem je očigledno imao, što ga navelo na ovakav čin. Nisam želio da ga ispitujem, jer je očigledno da se radi o starijem čovjeku koji ne može adekvatno da reaguje. Da je u pitanju mlađa osoba vjerovatno bi bilo teže spriječiti je da skoči – iskren je Nenad.

Prvi i posljednji put

I dalje nesvjesni šta se dogodilo na nadvožnjaku u Velikom Mokrom Lugu, radnici kažu da se u dosadašnjem radu nisu susretali sa sličnim situacijama.

– Ovo je prvi put u životu da mi se ovako nešto dogodilo, nadam se i posljednji. Ovdje radim tek tri mjeseca i nisam mogao ni da zamislim da će desitii ovako nešto. I dalje nisam svjestan cijele situacije – ističe Nenad.

Naišli u pravo vrijeme

Ramadan i Muhamed su duže od osam godina zaposleni u “Gradskoj čistoći” i, kako kažu, nikada nisu prisustvovali jednoj ovakvoj sceni.

– Ne prolazimo često kroz Veliki Mokri Lug, ali eto, dogodilo se da naiđemo u pravo vrijeme. Nakon što je policija odvezla čovjeka, pozvali smo porodice da im ispričamo. Najvažnije da je čovjek spašen – kaže Muhamed.

Nisu se ni pohvalili

Osim što su radnici pokazali hrabrost i smirenost, oni su i izuzetno skromni, njihovi nadležni putem medija čuli za herojski podvig.

– Oni se nisu pohvalili ni nama, ni kolegama. S obzirom da dosta naših radnika vozi ka deponiji, bila je prava poteškoća doznati o kome se radi – kaže Marija Milošević iz “Gradske ćistoće”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79