HIFA nastavlja rušiti namještene tendere za gorivo: Na red došao i vozni park Željke Cvijanović

ešanjska firma „Hifa Petrol“ oborila je nabavku goriva za vozni park Predsjednika Republike Srspke, Željku Cvijanović jer je utvrđeno da se u ovoj nabavci pogodovalo ruskom „Nestro Petrolu“.

Kako je utvrdila Kancelarija za žalbe BiH, Cvijanovićeva je pronašla novi recept za pogodovanje ruskoj firmi, pa je tako umjesto u Čajniču gdje su institucije ranije zahtijevale da ponuđač ima benzinsku stanicu, predsjednica zatražila pumpu u Srebrenici gdje ponovo samo „Nestro Petrol“ ima poslovnicu.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Inspektorat RS, pokušali su da tendere za nabavku goriva namjeste „Nestru“ tako što su tražili da ponuđač benzinske pumpe ima na lokacijama na kojima stanice ima ruska kompanija, a na nekima od njih poput Čajniča su i jedini.

Sve ove nabavke su, nakon žalbi, oborene, pa je Služba predsjednika RS vjerovatno uvidjevši da takvi tenderi ne prolaze, Čajniče zamijenila Srebrenicom, ali im ni takva nabavka nije prošla.

Kompanija „Hifa Petrol“ se žalila na ovako sastavljenu tendersku dokumentaciju, te su istakli da Služba predsjednika, zahtijevajući Srebrenicu kao jednu od lokacija pogoduje „Nestro Petrolu“.

Navode tešanjske firme potvrdila je i Kancelarija za žalbe naglašavajući da ugovorni organ nije obezbjedio pravičnu i fer konkurenciju, te da tender nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U Izjašnjenju na žalbene navode Služba predsjednika ističe da predsjednik, potpredsjednici i članovi Kabineta obavljaju poslove iz svoje nadležnosti kao što su dodjela priznanja, odlikovanja, polaganje vijenaca, na teritoriji cijele RS, što se odnosi i na Srebrenicu.

„Srebrenica spada u izrazito nerazvijenu opštinu i zahtijeva veću posvećenost republičkih organa“, pravdali su se u službenom izjašnjenju.

„Hifa“ se žalila i na uslove iz tenderske dokumentacije u kojima je navedeno šta sve ugovor mora da sadrži da bi ponuđač dokazao da će imati na raspolaganju resurse i kapacitete drugih subjekata, tvrdeći da ovakvi zahtjevi izlaze iz zakonskih i podzakonskih okvira.

Kancelarija za žalbe BiH je utvrdila da je i ovaj žalbeni navod osnovan, te da su zahtjevi Službe predsjednika suprotni Zakonu o javnim nabavkama.

Zbog svega navedenog, Kancelarija je odlučila da poništi kompletan postupak javne nabavke goriva za Službu predsjednika RS vrijedne skoro 200.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79