Hiljade ljudi se oprostilo od bivšeg gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića

Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg okončan je posljednji ispraćaj dugogodišnjeg, bivšeg, gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića.

Neutješnoj supruzi Dubravki, kćerkama Tei, Ines i Ivani te drugim članovima porodica izraze sućuti su iskazali na hiljade ljudi, prijatelja, kolega, saradnika, ali i brojnih ličnosti iz političkog, vjerskog, sportskog, kulturnog i javnog života Mostara, ali i šire te mnoštvo građana.

Također, sa više od stotinu vijenaca od Bešlića su se oprostile brojne ustanove, institucije, udruženja, sportski i drugi klubovi, kao i građani.

Prethodno, u „Kosači“ je održan komemorativni skup na kojem su se obratili Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, Bešlićeva kćerka , Ines, gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Nakon ispraćaja tužna povorka se zaputila prema groblju Masline gdje će Bešlić biti sahranjen.

Bešlić je u februaru podvrgnut transplantaciji srca u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb. Iako je njegov oporavak išao u pozitivnom smjeru, ipak, po povratku u Mostar su nastupile određene komplikacije, između ostalog, i zbog koronavirusa, nakon čega je liječen u bolnici „Dr. Fran Mihaljević“ u kojoj je, nažalost, izgubio bitku za život piše Avaz.

Ljubo Bešlić zadnjih mjeseci se nalazio na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a njegovo zdravstveno stanje postupno, nakon posljednje operacije se pogoršavalo.

Naime, bivšem gradonačelniku Mostara sredinom februara u Zagrebu je urađena transplantacija srca, nakon koje je njegovo zdravstveno stanje bilo stabilno.

Preminuo bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić

Bešlić je tada vozilom Hitne pomoći prevezen u Zagreb na operaciju.

Inače, Ljubo Bešlić je rođen 27. jula 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u povijest kao najdugovječniji gradonačelnik najvećeg hercegovačkog grada.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Strojarski fakultet na univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Zatim radi kao profesor u srednjoj Strojarskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar i to kao rukovoditelj službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu “Velež”.

Od 1992. do 1995. bio je pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Bruxelles za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne skupine koja je radila na ustroju Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ustroja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79