Hiljade muslimana u Blagaju na centralnoj manifestaciji Dana mevluda i zikra

 

Od ranih jutarnjih sati rijeke muslimana slijevaju se prema vrelu Bune u Blagaju kako bi nakon dvogodišnje pauze uzrokovane koronavirusom učestvovali na centralnoj manifestaciji Dana mevluda i zikra, koja je najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini.

U jedinstvenom ambijentu prirodom podarene Blagajske tekije, prepune vjernika na centralnoj svečanosti imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr, a svečanost ne započela u 11 sati, kad pred desetinama hiljadama vjernika, dijelove Kur'ana uče poznati hafizi.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je, kako ističu historičari, starija od dolaska Osmanlija na ove prostore, a ljudi su je vezali za ono što je njihova veza s Bogom.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. godine kad je umro posljednji njen šejh. Tekija je od tada postala samo turistička atrakcija, a tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. godine šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić – u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić – u ime institucija IZ-e u BiH.

Tradicionalni mevlud, prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH, organizira se svake druge subote u maju, a ova tradicija je postala međunarodno značajna manifestacija koja okuplja oko 30 hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine i raznih krajeva svijeta piše klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79