Hiljadu tona krastavaca iz BiH ide na njemačko tržište

Proizvodnja kornišona vrlo je isplativ posao jer se na malim površinama, uz dosta rada i truda i upotrebu agrotehničkih mjera, te zalijevanje na principu „kap po kap“, ostvaruju značajni prinosi i dobra i sigurna zarada. Tim prije što se oko 80 posto proizvedenih krastavaca izveze na tržište Evropske unije.

ZZ Gračanka, u ugovorenoj proizvodnji kornišona na 200 dunuma u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu te RS, prednjači u ovoj oblasti.

Kap po kap

U društvu diplomiranog inžinjera Gračanke Sabahudina Avdića, posjetili smo jednog od desetina proizvođača kornišona. Riječ je o Hazimu i Jasmini Mešić iz Donje Orahovice kod Gračanice.

– Proizvodnjom kornišona bavimo se već treću godinu. Postižemo sve bolje rezultate. Računamo da će ovo biti rekordna godina, a plan je da na 1,5 dunuma proizvedemo 15 tona kornišona prve i nešto malo druge klase i sve to predajemo Gračanki. Računamo da ćemo zaraditi oko 15.000 maraka. Mi smo naučili raditi i ovaj posao nije lagan. Kada dođe berba, onda se mora poraniti i brati dok se može zbog vrućina, pa nastaviti u večernjim satima. Pomažu nam i unuke, ali ništa ne bi bilo da nije našeg inžinjera Sabahudina Avdića. On je naša desna ruka – kaže Jasmina.

Hazim je na dnu njive iskopao bunar i uveo navodnjavanje „kap po kap“. Najesen će kopati još jedan bunar i njemu suše ne mogu naškoditi.

Prvi kamion

– Gračanka će ove godine u kooperaciji proizvesti 1.500 tona kornišona. Hiljadu tona ide na njemačko tržište u firmu Apimex, a 500 tona domaćim prerađivačima.

Cijena kilograma kornišona je 1,2 marke prve klase, 0,75 maraka druge i 0,15 maraka treće klase – naveo je Avdić i dodao da je ponosan na izvozne rezultate naše domaće poljoprivredne proizvodnje.

Prvi kamion od 25 tona kornišona za Njemačku iz Gračanke krenuo je u četvrtak.

S obzirom na to da je ovogodišnja sjetva zbog naglog poskupljenja gnojiva i sjemena bila skupa, mi smo putem IFADA svim našim kooperantima sa 50 posto regresirali proizvodnju kornišona i osigurali sav potreban repromaterijal, tvrdi Avdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79