Hill: Sporazum Srbije i Kosova pravno obavezujući i bez potpisa

FOTO: PIXSELL

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu pravno je obvezujući i bez potpisa, izjavio je u utorak američki ambasador u Beogradu Christopher Hill, istaknuvši kao jedan od ključnih elemenata sporazuma koji preuzimaju obaveze za obje strane postale dijelom procesa njihovih evropskih integracija.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusija oko toga, ali ne mislim da je to jako važno. Pravo pitanje je nastavak implementacije i to će biti zanimljivo vidjeti sljedećih mjeseci, rekao je Hill u izjavi agencije FoNet.

On je naglasio kako je vlastima u Prištini “jasno stavljeno do znanja” da je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) “hitno i važno”, podsjetivši da je to obaveza koja je tripartitno prihvaćena prije deset godina – od Kosova, Srbije, ali i EU .

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao i EU, imaju sporazum kojeg se strane moraju pridržavati i osigurati njegovu implementaciju, rekao je Hill, istaknuvši kako je ZSO važna za srpsku zajednicu na Kosovu i njenu sigurnost i budućnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79