Historija ispisana: Mjesto na Marsu nazvano Jezero, po malom mjestu kod Jajca

Samovozeći rover Perseverance (Upornost) američke svemirske agencije NASA nakon sedam mjeseci putovanja i 468 miliona pređenih kilometara bi večeras po srednjeevropskom vremenu trebao sletjeti na krater na Marsu nazvan Jezero, prema maloj opštini na zapadu Bosne i Hercegovine.

Baš kao i istoimena opština, naučnici smatraju da se ovaj krater nekada nalazio na jezeru na Marsu.

Perseverance će na Marsu tražiti znakove života, lansirati mali helikopter i po prvi put u historiji, snimiti audio ove planete. Rover će imati i 23 kamere. Mali robot-helikopter pod nazivom “Ingenuity” (Genijalnost) kojeg će “Perseverance” nositi na Mars je prva letjelica ikada poslana na drugi svijet.

Ulazak, spuštanje kao i slijetanje, najrizičniji dio misije koji neki od inžinjera nazivaju “sedam minuta užasa”.

– Perseverance je NASA-ina najambicioznija rover misija na Mars do sada, fokusirana naučno na pronalaženje da li je u prošlosti bilo ikakvog života na Marsu – rekao je Tomas Zarbuhen (Thomas Zurbuchen), administrator Uprave za naučne misije u sjedištu NASA u Washingtonu, stoji na stranici NASA-ine.

Letjelica s roverom pokušat će ga spustiti u drevno korito jezera i deltu rijeke široku 45 kilometara koji se nalaze u tom krateru, što će biti jako opasan pothvat jer to područje obiluje pješčanim dinama, strmim liticama, gromadama kamenja i malim kraterima.

Krater Jezero jedno je od najboljih mjesta za potragu za drevnim životom jer je prije nekih 3,9 milijardi godina vjerojatno bio ispunjen vodom. Dosadašnje analize pokazale su da su naslage u krateru bogate mineralima koji nastaju u prisutnosti vode, što znači da je tamo nekada mogao postojati i život.

Prema posljednjim informacijama spuštanje na Mars očekuje se iza 21 sat po našem vremenu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79