Hitno zaposlite medicinske sestre-tehničare kao ispomoć!

Povodom teške epidemiološke situacije u vezi sa izrazito povećanim brojem oboljelih od COVID-19 u Kantonu Sarajevo, obraćamo se hitnim zahtjevom da se što prije omogući prijem medicinskih sestara-tehničara u zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, saopćila je Komora medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo.

Medicinske sestre-tehničari zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, kako ističu, već duži vremenski period rade u vanrednim uslovima. Izložene su visokom riziku od infekcije, fizičkom i psihičkom opterećenju i sl.

– Veliki broj medicinskih sestara-tehničara je obolio od COVID 19, jedan broj ima trajne psihičke i fizičke posljedice bolesti, dok su neki završili, na žalost, smrtnim ishodom. Ističemo, da su se medicinske sestre-tehničari istakli u svim teškim vremenima i pokazali požrtvovanost i dostojanstven rad crpeći svoj maksimum snage da pomognu oboljelima – navode iz Komore.

Međutim, kako dodaju, ovo je vrlo alarmantna situacija u kojoj kao profesionalno tijelo neće i ne mogu dopustiti da medicinske sestre-tehničari budu “potrošni materijal” i da se ništa ne učini da bi im pomogli da prevaziđu sve poteškoće u svom radu.

– Ovo je naš vapaj da Vlasti Kantona Sarajevo razmisle o medicinskim sestrama-tehničarima i njihovim porodicama, da se stave u ulogu bolesnika na odjeljenju na kojem radi jedna do dvije medicinske sestre, kojima ne stižu dodati šolju čaja ili biti uz njih u zadnjim trenucima. Nećemo dozvoliti da medicinske sestre budu okrivljavane, verbalno i fizički napadane u zdravstvenim ustanovama, iskorištavane da bi zadovoljile potrebe neuređenog zdravstvenog sistema – navode iz Komore.

Zahtijevaju od vlasti u KS da hitno zaposle medicinske sestre-tehničare u zdravstvene ustanove, da budu dodatna snaga i pomoć drugim medicinskim sestrama-tehničarima i pacijentima kojima je to još ostala jedina nada na izdisaju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79