Hitnu pomoć u centru grada čekali pola sata

Službi hitne pomoći u gradu na Sani potrebno je više sanitetskih vozila i medicinskih ekipa, jer sa onima koje trenutno imaju ne mogu odmah da odgovore na sve pozive građana.

Poručuju to Prijedorčani, koji su se obratili našoj redakciji šokirani posljednjim slučajem kojem su svjedočili u centru grada, i to samo 200 metara udaljenom od Hitne pomoći.

– Bio sam u glavnoj gradskoj ulici i ugledao čovjeka koji leži pored izloga jedne prodavnice. Ljudi koji su tu bili zvali su Hitnu pomoć. Umjesto njih došla je policija, a Hitna je došla za oko pola sata iako se njihova zgrada nalazi par stotina metara od mjesta nesreće. Kada su stigli ništa nisu mogli učiniti, jer je čovjek već bio mrtav – priča ovaj Prijedorčanin.

Dodaje da se zbog ovoga događaja uplašio, te da apeluje na nadležne da povećaju broj ekipa i vozila.

 

– Svakom od nas može zatrebati Hitna pomoć, a oni ne mogu da dođu odmah. Znamo da su u spasavanju života presudne sekunde, a ne sati – ističe on.

Iz Policijske uprave Prijedor potvrdili su da su njihovi službenici do nesrećnog čovjeka stigli tri minute nakon prijave događaja, te da je ekipa Hitne pomoći došla 20 minuta nakon njih. Kažu da Z.B. (79) nije davao znakove života još kada su oni stigli na lice mjesta.

Međutim, iz prijedorskog Doma zdravlja poručuju za Srpskainfo da su u trenutku poziva građana koji su tražili pomoć za nesrećnog čovjeka tri ekipe Službe hitne medicinske pomoći bile angažovane na terenu.

– Dežurni tim odmah je proslijedio poziv najbližoj mobilnoj ekipi, koja je ubrzo stigla na lice mjesta – navode iz Doma zdravlja.

Dodaju da kroz 24 sata raspolažu sa tri ekipe i tri sanitetska vozila, te da se sa još četiri vozila prevoze pacijenti u druge zdravstvene ustanove van Prijedora i Republike Srpske.

– Trenutni broj vozila zadovoljava potrebe stanovništva grada s tim što Dom zdravlja redovno planira nabavku sanitetskih vozila u skladu sa finansijskim mogućnostima i planom javnih nabavki – zaključuju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Istovremeno, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti nije propisano za koliko vremena bi trebalo da ekipa hitne pomoći stigne do pacijenta. Propisano je da se u Domu zdravlja organizuju hitna medicinska pomoć i hitni sanitetski prevoz tokom 24 sata.

Po zakonu – 8 timova

Međutim, Fond zdravstvenog osiguranja RS sa domovima zdravlja ugovara broj ekipa za hitnu pomoć na osnovu ukupnog broja stanovnika. Standard je da na 10.000 stanovnika postoji jedan tim hitne medicinske pomoći. To znači da bi Prijedor, koji po popisu iz 2013. ima 80.947 stanovnika, trebalo da ima osam timova za hitnu medicinsku pomoć.

Iz Ministarstva zdravlja za Srpskainfo su saopštili da način rada Službe hitne pomoći organizuju direktori domova zdravlja. Nejasno je zašto je direktorka prijedorskog Doma zdravlja Slavica Popović sa FZO ugovorila finansiranje sedam umjesto osam ekipa.

Ostali su bez objašnjenja zašto su tri ekipe dostupne za hitnu pomoć stanovnika, a čak četiri sanitetska vozila za prevoz bolesnika u druge zdravstvene ustanove.

Planirati novac u budžetima

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju i da bi, pored novca koji dobijaju od FZO RS, lokalne zajednice, koje su inače osnivači domova zdravlja, u svojim budžetima trebalo da planiraju novac za zdravstvenu zaštitu stanovništva.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu za zdravstvenu zaštitu je planirano 108.900 maraka, i to za troškove deratizacije, dezinsekcije i rad mrtvozornika.
Rješenje u zavodima za hitnu pomoć

Predsjednik Sindikata zdravstva Milenko Granulić kaže da bi problem organizacije rada Službe hitne medicinske pomoći trebalo riješiti uvođenjem zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

– Zavodi bi pružali samo hitnu medicinsku pomoć stanovništvu i trebalo bi da ih imaju svi gradovi, kao što su Prijedor, Banjaluka, Bijeljina i Doboj – ističe Granulić.

EuroBlic-srpskainfo.com

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79