HNS brani hrvatske ratne komandante: Ovo je pokazatelj ko upravlja pojedinim institucijama BiH

Vijest koja se pojavila u javnosti i koja je potvrđena od Ministarstva pravosuđa i uprave RH o upućenom zahtjevu iz Bosne i Hercegovine prema RH za procesuiranje hrvatskih generala i zapovjednika je jalov, ničim utemeljen zahtjev s političkom pozadinom od onih koji žele potpunu kontrolu pravosuđa u BiH, ali i pokušaja izvrgavanja činjenica i historijskog revizionizma. Ovaj sramotan zahtjev nema svoje nikakvo uporište, osobito ne za procesuiranje bilo koga u kontekstu akcije ‘Bljesak’ kojim je oslobođen prostor RH – saopćeno je u nedjelju iz Odjela za branitelje HNS-a.

Riječ je, kako se navodi u saopćenju, o klasičnom pokušaju zloupotreba institucija Bosne i Hercegovine, “a sada se u praktičnom smislu vidi ko stoji u pozadini i na kakav način se želi kriminalizirati HV, ali i HVO, što bošnjačke parastrukture pokušavaju već dva desetljeća na razne načine”.

BiH od Hrvatske traži da preuzme progon više komandanata iz operacije Bljesak

Dva su ključna trenutka u kojima se poteže ovakav zahtjev, ističu iz Odjela za branitelje HNS-a.

– Prvi, želi se nastavak kriminalizacije uloge HVO-a za svoju neizmjernu ulogu u oslobađanju od agresora. Nakon Knina i svih dijelova RH, ‘Oluja’ bi se posebno trebala slaviti u Sarajevu jer je na prostoru Bihaća spriječen masakr i stradanje kakvo je nažalost viđeno u Srebrenici. Drugi, nakon smjena i neviđenih pritisaka na Tužiteljstvo BiH i cjelokupno pravosuđe BiH, očigledno dolazi do političkog ovladavanja pravosudnim institucijama i sada neko želi uputiti političku poruku na unutrašnjem planu – stoji u saopćenju.

Dodaju da Hrvatski narodni sabor BiH odbija bilo kakve pokušaje manipulacije historijskih činjenica u političke svrhe, zlonamjerne revizije časne uloge HV-a i HVO-a i bilo kakve daljnje jalove pokušaje političkih progona.

– Također, upućujemo zahtjev da se isti ti napori i energija koji se ulažu u ovakve pokušaje, usmjere u razotkrivanje svih i dalje nerazriješenih zločina počinjenih od Armije BiH čiji se ratni zločinci i danas slobodno šeću po Bosni i Hercegovini – stoji u saopćenju Odjela za branitelje HNS-a.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je jučer da su primili međunarodni zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine u vezi s postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata. Nova TV je objavila da je riječ o zamolnici da preuzmu krivični progon protiv više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata iz operacije Bljesak, a koje se tereti za ratne zločine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79