HNV BiH nakon skandaloznog snimka: ‘Stidimo se! Užasniti smo izjavama Darija Kordića… Tražimo hitnu reakciju!’

HNV BiH nakon skandaloznog snimka: ‘Stidimo se! Užasniti smo izjavama Darija Kordića… Tražimo hitnu reakciju!’


Žalimo zbog činjenice da smo prva i još uvijek jedina organizacija Hrvata u BiH koja se ograđuje i ispričava zbog štete koja se javnom prostoru čini uslijed izjava poput Kordićevih koje ne daju nadu za napredak i suočavanje s ratnom prošlošću – navodi se, između ostalog, u reagiranju HNV BiH

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagiralo je nakon što je u javnost procurio snimak na kojem osuđeni ratni zločinac Dario Kordić govori kako ništa ne bi mijenjao i kako bi sve ponovio.

Udruženje HNV BiH uputilo je poziv političkom vrhu Hrvata u BiH da se hitno ograde od Kordića i ovakvih njegovih izjava.

Tim povodom u svom saopćenju navode:

– Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio. Podsjećamo, radi se o osuđeniku za teške zločine poput onog koji se dogodio u Ahmićima 1993. godine kada je u masakru ubijeno 116 Bošnjaka.

Žalimo zbog činjenice da smo prva i još uvijek jedina organizacija Hrvata u BiH koja se ograđuje i ispričava zbog štete koja se javnom prostoru čini uslijed izjava poput Kordićevih koje ne daju nadu za napredak i suočavanje s ratnom prošlošću.

Pozivamo na reakciju nadležnih organa te na hitnu ogradu i osudu od političkog i vjerskog vrha koji predstavlja građane hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i katolike.
Bol koja se ovom retorikom nanosi obiteljima žrtava obavezuje nas da ustanemo protiv onih koji tu bol proizvode ili prešućuju – navodi se u reagiranju HNV BiH, na čijem čelu se nalazi Stipe Prlić, a koje okuplja članstvo hrvatskih vjerskih, medijskih, kulturnih i akademskih elita orijentiranih na evropski put Bosne i Hercegovine baziran na poštivanju bh. suverenosti i nezavisnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija