Hoće helikopter, a policajci bez uniformi: Formiraju amatersku helikoptersku jedinicu, traže vođu pilotskog tima sa srednjom školom

Koliko je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS (MUP KS) amaterski pristupilo nabavci helikoptera vrijednog 27,4 miliona KM i formiranju helikopterske jedinice s deset članova posade, dokazuje i dokumentacija „Avaza“, prema kojoj je vidljivo da za vođu pilotskog tima traže višeg referenta sa završenom srednjom tehničkom školom!?

Nema staža

Osim što je namjera da se spiska na desetine miliona maraka iz budžeta na bespotrebnu investiciju za koju MUP KS nema skoro nikakvu nadležnost, apsurdnije je da žele formirati helikoptersku jedinicu s početnicima koji imaju svega deset mjeseci radnog staža u obavljanju ovih poslova.

Faksimil Izmjena i dopuna Pravilnika MUP-a KS koje pokazuju šta trebaju ispunjavati kandidati #mup pilotski tim#

Tako je, prema dokumentaciji „Avaza“, za radno mjesto viši referent – vođa pilotskog tima potrebno da kandidat, koji će izvoditi stručnu obuku, obuku i letenje na helikopterima u skladu s ovlaštenjima upisanim u dozvoli, dostavi dokaze o završenoj srednjoj tehničkoj školi – zrakoplovni smjer ili drugu srednju školu!?

Sve ove odluke potpisao je ministar Admir Katica.

U dokumentima je navedeno da je vođa pilotskog tima u opisu posla dužan primjenjiavti politiku kvaliteta Kantona Sarajevo, a imat će i status namještenika.

No, skandalozno je, što smo prije nekoliko dana i objavili, da se vođa pilotskog tima i tri pilota mogu primiti u radni odnos, ali su dužni da dokaze o ispunjavanju važeće dozvole profesionalnog pilota prilože u roku od dvije godine od dana prijema u radni odnos.

Sve je šala

Zanimljivo je da ova nabavka dolazi u trenutku kada pripadnici MUP-a KS nemaju ni nove uniforme, upravnu zgradu policije, dok su skoro sve policijske stanice u gradu u ruševnom stanju i poplavile.

– Uvjeti u kojima radimo su katastrofalni, nemamo zgrade, radimo u oronulim objektima, zastarjelom opremom, a uniforme su nam stare pet godina. Nabavku helikoptera smo shvatili kao šalu – kažu uposlenici MUP-a KS koji su nam poslali dopis.

Na sastanku šestorke u Sarajevu, sinoć su se članovi SBB-a i SDP usprotivili nabavci ovog helikoptera.

Ko su članovi Radne grupe

Zanimljivo je da su članovi Radne grupe, čiji je posao da pripreme plan i program rada koji će sadržavati proceduru izbora helikoptera, dali izjave u strogoj tajnosti kada je u pitanju njihov rad.

U ovoj grupi su, osim predsjednika Omera Kulića, i Sabina Bukva, Mustafa Bešić i Senada Idrizović.

Uprava policije MUP-a KS, s Nusretom Selimovićem na čelu, donijela je prije tri dana odluku da obustavi pretplatu na „Avaz“ u svim policijskim stanicama u Kantonu. Ova odluka dolazi u trenutku kada je naš list argumentirano raskrinkao nesuvisle namjere ove institucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79